Read Time:4 Minute, 32 Second

Nieuwe woonkamer? Kies voor trendy retro meubels!

Wil je je woonkamer nieuw inrichten, en denk je aan retro? Dan kun je natuurlijk bij oma op zolder gaan kijken, of via het internet oude meubeltjes bij elkaar zoeken. Maar dat hoeft niet. Retro meubels zijn ook te koop in de vorm van nieuwe, hoogwaardige producten. Die bieden de retro stijl die je zoekt, maar dan in de kwaliteit van nu.

De nieuwste retro meubels zijn vooral geïnspireerd op interieurs uit de jaren vijftig, met elementen uit de jaren zestig en zeventig. In de jaren vijftig waren de meeste meubels van hout. Er werden vaak pasteltinten gebruikt en ook grijs, gedekt groen en blauw. Daarnaast kwamen de combinaties rood-wit of zwart-wit vaak voor. Vanaf de jaren zestig werd er meer metaal en kunststof toegepast, in felle kleuren.

Retro meubels zijn trendy meubels met de vormen, kleuren en materialen van toen. Ze komen het best tot hun recht als je de woonkamer een lichte, neutrale basiskleur geeft.

Maar let op: een retro interieurstijl betekent niet, dat de meubels als museumstukken in je woonkamer staan. Ze moeten juist uitnodigen tot gebruik. Retro meubels moeten comfortabel en functioneel zijn, en een open sfeer creëren.

retro meubels

Retro banken zijn je basis

Een zitbank is het belangrijkste element in je woonkamer. Het is de plek waar je tot rust komt, borrelt met vrienden, of de krant leest. Daarom is de keuze van een bank heel persoonlijk.

Retro banken zijn er gelukkig in allerlei soorten en maten. Er zijn retro banken met hoge en lage rug- en armleuningen, en met hoge en lage poten. Zo heeft het model Mali bijvoorbeeld extra brede kussens en een aangename zithoogte. Let ook goed op de dichtheid van de vulling. De een houdt nu eenmaal meer van “wegzinken” in een bank dan de ander.

Een bank is ook een groot element in je woonkamer. Om hem niet te veel te laten overheersen wordt vaak voor een neutrale kleur gekozen. Bij retro banken is dat bijvoorbeeld gedekt groen of blauw, grijs, zwart of juist gebroken wit. De retro stijl komt behalve in de kleur ook naar voren in subtiele elementen als houten, tapse poten, houten armleuningen, afgeronde vormen en gecapitonneerde kussens.

Bij retro banken kun je de stijl zelf versterken door leuke accenten toe te voegen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met kussens of plaids in retro patronen, of met een poef. Een ander retro element zijn rolkussens, zoals bij het model Marion.

Of je kiest gewoon een bank in een knallende kleur, zoals de Wallace in turquoise, groen of rood.

retro banken
3-zitsbank Wallace à €799,-

Een retro dressoirkast maakt je woonkamer compleet

Een retro dressoirkast hoeft absoluut niet ouderwets te zijn! In tegendeel, de nieuw modellen zijn stijlvol én praktisch. Of je hem nu gebruikt om je mooiste kunst, foto’s of prijzen op te zetten, of onder je televisie: het is gewoon een klassiek meubelstuk voor in de woonkamer.

Voordat je een retro dressoirkast kiest, is het belangrijk om te bedenken wat je erop wilt zetten. Dat bepaalt namelijk, of het meubel zelf een blikvanger moet zijn, of de aandacht juist moet gaan naar de pronkstukken die erop komen.

Een model als de Narvik is bijvoorbeeld heel opvallend met zijn jaren vijftig poederkleuren, houten pootjes en asymmetrische indeling. De Loca dressoirs en tv-meubels hebben een neutralere uitstraling. Ze zijn laag en hebben greeploze witte deurtjes en houten, tapse pootjes: helemaal jaren zestig.

retro dressoirkast
Dressoirkast Narvik à €699,-
retro dressoirkasten
Dressoirkast Loca à €699,-

 

Typisch voor deze retro meubels zijn schuifdeurtjes, klapdeurtjes en laden. Maar denk niet dat je ― zoals vroeger ― hard aan stroeve of klemmende deurtjes en laden moet trekken. De nieuwe retro meubels hebben juist moderne, gemakkelijke oplossingen. Een goed voorbeeld daarvan is de “push-to-open” functie bij de Dalane.

dressoir dalane
Dressoir Dalane à €899,-

Een retro loungestoel is de blikvanger

Een retro loungestoel is het opvallendste element dat je voor je woonkamer kunt kiezen. Al is dit het enige meubel dat je in je woonkamer zet, het kan meteen de sfeer bepalen. Je kunt kiezen uit de gekste kleuren en materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een knalroze bekleding, of van autolak als stoere afwerking?

Bij retro loungestoelen komt “vorm volgt functie” sterk naar voren. Deze retro meubels nodigen uit tot gebruik, er zijn geen sierelementen die de aandacht afleiden. Ze hebben meestal een metalen draaipoot en vloeiende, futuristische vormen met afgeronde hoeken.

retro loungestoel
Retro loungestoel Aston à €989,-

Loungen betekent ontspannen. De meeste ontspanning bieden ongetwijfeld de klassieke modellen retro loungestoelen, zoals de Aston en Houston. In deze stoelen kun je min of meer liggen. De stoelen zijn met dik gevoerde stof of leer bekleed en hebben een hoge rugleuning met hoofdkussentje. Je benen leg je op de bijpassende hocker.

retro loungestoelen
Retro loungestoel Houston + Hocker à €1029,-

Bij de lage zitschaal-modellen zoals de Tequila zit de ontspanning meer in de ergonomische vormgeving. Dit zijn stoelen om rechtop in te zitten. Ze zijn ook heel geschikt voor een retro keuken. De zitschaal is gemaakt van kunststof en afgewerkt met autolak, waardoor de stoelen bijna onverwoestbaar zijn. De kunstleren bekleding verhoogt het zitcomfort.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Sfeervolle wintertuin
Next post Zwart wit interieur