Read Time:2 Minute, 53 Second

Domotica is een breed begrip. Het heeft namelijk betrekking op alle elektronische toepassingen die functies en diensten in huis kunnen aansturen. In algemene zin zou je kunnen stellen dat domotica de technologie omvat die een betere kwaliteit van wonen en leven kan faciliteren. Voorheen had het ook betrekking op individuele apparaten, maar tegenwoordig is het veel meer een geïntegreerd systeem, een domotica installatie.

wat is domotica

Steeds meer mogelijkheden

De reden daarvoor is simpel: apparaten kunnen steeds beter onderling communiceren, bijvoorbeeld via een wifiverbinding. Vaak wordt gedacht dat domotica vooral betrekking heeft op de aansturing. Bijvoorbeeld dat je met je smartphone vanuit de auto alvast de oven kunt voorverwarmen. Hoewel dat soort oplossingen beslist kunnen bijdragen aan het woon- en leefcomfort, gaat domotica in huis nog veel verder.

Domotica betekent inmiddels een compleet ‘slim huis’, dat met je meedenkt. Als je een raam openzet, gaat automatisch de verwarming op een lager pitje. Het gaat dus echt om de koppeling en vooral ook coördinatie van verschillende functionaliteiten. De installatie draait eigenlijk vooral op de achtergrond, zodat je automatisch wordt ondersteund. Het feit dat je daarmee ook vanuit één centraal punt kunt aansturen – zoals bijvoorbeeld met een app op je smartphone – is slechts een gevolg daarvan.

domotica installatie

Hoe werkt een domotica installatie?

Een domotica installatie bestaat uit twee delen. Aan de ene kant omvat het een circuit waarop alle toestellen zijn aangesloten. Ook zijn er, afhankelijk van de reikwijdte van het systeem, een aantal sensoren aan verbonden. Daarmee kan bijvoorbeeld gemeten wat de binnen- en buitentemperatuur is, maar ook of er zich personen in een kamer bevinden en wat de luchtvochtigheid is.

Aan de andere kant zit een centrale eenheid, die al die signalen kan interpreteren en verwerken. Dit onderdeel is vervolgens ook verantwoordelijk voor de terugkoppeling en eventuele aansturing van de aangesloten apparaten. Het is dus het feitelijke hart van de domotica in huis. De bewoner kan dit desgewenst bedienen.

Het fraaie van zo’n domotica installatie is dat je er net zoveel op kunt aansluiten als je wilt. Een domotica installatie kan dus alles zijn vanaf één aangesloten apparaat tot een futuristisch levend huis waarin alles is aangesloten.

Een praktisch gevolg is dat domotica in huis ook bij heel oude huizen kan worden toegepast. Het is zo flexibel dat het overal kan.domotica

Blik op de toekomst van domotica in huis

Domotica in huis begint dus bij het verbeteren van woon- en leefgenot. Maar de nieuwste trends op dit gebied maken veel meer mogelijk. Zo is er een stevige focus op domotica als motor voor duurzaamheid en energiebesparing. Een voorbeeld dat nu al in de praktijk wordt toegepast is de slimme meter. Bewoners hebben direct inzicht in hun energieverbruik, en geven daar ook gevolg aan. Verdergaande domotica oplossingen zorgen bijvoorbeeld dat kamers enkel worden verwarmd als er mensen in aanwezig zijn, en dat de wasmachine pas gaat draaien als de zonnecellen op het dak flink aan het produceren zijn.

Een andere ontwikkeling is dat met domotica in huis wordt ingesprongen op de vergrijzing. Dergelijke systemen zijn nu zo eenvoudig te bedienen dat ouderen met één druk op de knop allerlei zaken in en om huis kunnen aansturen. Zo kunnen ze langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit is zodoende een zeer actueel thema bij tal van zorgprofessionals.

Domotica in huis wordt dus in snel tempo een echt complete oplossing. Het huis van de toekomst zal dus in feite één grote domotica installatie zijn.

Alle gebruikte afbeeldingen in dit artikel komen van: maestr.nl

domotica control panel

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Landelijke lampen
Next post Landelijke kledingkasten