Read Time:3 Minute, 8 Second

We brengen steeds meer tijd thuis door. De pandemie, lockdowns en de winter brengen we meer tijd in ons eigen huis door. Meer thuiswerken doordat de fysieke winkel gesloten is en de online webshop die via online marketing en backlinks kopen het brood op de plank verzorgen. De meeste oude huizen zijn voorzien van natuurlijke ventilatie. Verse lucht komt het huis binnen via roosters, klepraampjes, naden, kieren of slecht geïsoleerde punten in de woning. Dit betekent nog niet dat de ventilatie in jouw woning voldoet aan de normen voor het leiden van een gezond bestaan in huis. Daarom deze tips hoe jij jouw ventilatie in huis kunt controleren en indien nodig verbeteren. Met als doel gezondere lucht in huis met zo weinig mogelijk warmteverlies.

Het hebben van schone lucht in huis is noodzakelijk voor ieders gezondheid. Dit vraagt ventilatie oftewel het aanvoeren van schone lucht en het afvoeren van vervuilde lucht en niet te vergeten vocht door middel van een mobiele airco. In Nederland zijn circa 7 van de 10 woningen voorzien van natuurlijke ventilatie. Hierbij stroomt de verse lucht via naden, kieren, open ramen of roosters je woning binnen en vervuilde lucht verlaat de woning via afvoerkanalen die bijvoorbeeld te vinden zijn in de badkamer of wc. 

Vele mensen maken met name in de winter vele kieren en naden dicht om de tocht en het warmteverlies tegen te gaan. Dit is niet een geheel verkeerde gedachte, maar zorg er nog wel voor dat er voldoende verse lucht je woning binnentreedt via een ventilatierooster of open raam. 

–           Houdt je ventilatierooster ten alle tijde open staan: dit ten behoeve voor de aan- en afvoer van zuurstof. Zet indien mogelijk klepraampjes op een kier. 

–           Reinig de roosters minimaal 1 keer per jaar met een borstel, stofzuiger of sopje. 

–           Plaats een stille mobiele airco om frisse lucht te verkrijgen en vocht uit de woning te trekken.

–           Ruimtes zoals de badkamer of keuken kunnen extra ventilatie gebruiken, door het inschakelen van een afzuigkap of ventilator kunnen dergelijke ruimtes voldoende geventileerd worden.

–           Installeer een CO2-meter en/of een luchtvochtigheidsmeter om te controleren hoe de gezondheid in de woning ervoor staat. 

Indien je woonachtig bent in een appartement of flat gebouw dan is je ruimte vaak voorzien van een centraal ventilatiesysteem. Dat werkt anders dan de ventilatie in een eigen eengezinswoning. Controleer in jouw appartement of flat eens of het wel voorzien is van één of meerdere eigen ventilatiekanalen die naar het dak lopen. Indien deze aanwezig zijn, dan is de ventilatie in de basis in orde en kun je zelf nog extra stappen nemen in de vorm van raam-ventilatie, plafondventilatoren of zo nu en dan luchten. 

Appartementen en flats hebben soms een gezamenlijk ventilatiesysteem. Dat werkt anders dan de ventilatie in een eengezinswoning. Check of jouw appartement één of meer eigen ventilatiekanalen naar het dak heeft. Zo ja, dan is de ventilatie vergelijkbaar met die in een eengezinswoning en kan je zelf aan de slag om de ventilatie te verbeteren. Appartementen die voor de oorlog zijn gebouwd, hebben altijd eigen ventilatiekanalen.

Zijn er géén aparte ventilatiekanalen in jouw appartement (dat geldt voor de meeste appartementen die vanaf de jaren 50 zijn gebouwd)? Dan heb je collectieve natuurlijke ventilatie: jij en de buren gebruiken dezelfde ventilatiekanalen. Dat kan problemen geven als je een afzuigkap met motor of een douche ventilator aansluit: daardoor werkt het ventilatiesysteem niet meer goed. Jouw afzuigkap blaast de lucht dan niet naar het dak, maar naar de woning boven je. Wil je toch een afzuigkap, neem er dan een zonder motor. Creëer een gezonde werkomgeving voor je online thuiswerkplek door thuis de ventilatie eerst maar eens op orde te hebben.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
een duurzame slaapkamer Previous post 5 tips voor een duurzame slaapkamer
vochtproblemen in huis (2) Next post De oorzaken en de oplossingen van vocht in huis