Read Time:2 Minute, 54 Second

Veel woningen kampen met aanzienlijke vochtproblemen. Het is zeker van belang om hier wat aan te doen want hierdoor kan er niet alleen een ongezond leefklimaat ontstaan maar vochtproblemen kunnen ook gezondheidsschade veroorzaken. Het is dus goed om je eens te verdiepen in de oorzaken van vocht in huis maar vooral ook in de oplossingen van dit probleem.

Zo ontdek je een vochtprobleem in huis

Een vochtprobleem in huis wordt zichtbaar door het ontstaan van lelijke vochtplekken. Daarnaast geven de zwarte schimmels die zichtbaar worden in de hoeken tussen de muren, vloer en plafond en achter grote kasten die tegen een buitenmuur staan ook een duidelijke indicatie van een te grote hoeveelheid vocht in huis. Met het benoemen van deze plekken hebben we meteen ook aangegeven wat de meest kwetsbare plekken zijn voor dit vochtprobleem. Wist je dat de luchtvochtigheid op deze plekken tussen de 70% en de 90% bedraagt? 

Oorzaken van vochtproblemen

Er zijn zeer veel oorzaken van vochtproblemen in huis aan te wijzen. Vooral condensatie kun je zien als een belangrijke veroorzaker van vochtproblemen. Als je ziet dat er kleine druppeltjes aan de binnenkant van het raam ontstaan, is condensvorming hiervan de oorzaak. Het ontstaan van condens is niet te voorkomen want dit proces ontstaat door het koken, het douchen en zelfs door onze ademhaling. Hoewel deze kleine druppeltjes vocht zeer onschuldig lijken, is dit zeker niet het geval. Vocht zorgt niet alleen voor schimmelvorming maar kan ook materialen aantasten. Dit probleem kan eenvoudig voorkomen worden door goed te ventileren door iedere dag de ramen voor een langere tijd open te zetten. Daarnaast is het verstandig om je huis goed te isoleren. De basis van het condens probleem wordt immers gevormd door het hoge verschil tussen de tussen binnen- en buitentemperatuur. 

Helpt spouwmuurisolatie tegen vochtproblemen?

Uit het bovenstaande kun je gerust concluderen dat isolatie en koudebruggen een belangrijke rol spelen bij vochtproblemen. Dit is uiteraard vooral het geval bij oudere woningen aangezien deze huizen vaak veel minder goed geïsoleerd zijn. In dit geval kan door te kiezen voor spouwmuurisolatie al een belangrijke slag geslagen worden. Een spouw is de lege ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur van een woning. Deze ruimte is vooral bij oudere huizen nog niet geïsoleerd. Hierdoor wordt de kans op vochtproblemen als gevolg van condensatie veel groter. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met stilstaande lucht wat een isolerende werking heeft.

Vloerisolatie een goede keuze om een vochtprobleem in huis aan te pakken?

Veel mensen vragen zich af of vloerisolatie een goede keuze is om een vochtprobleem in huis aan te pakken. Dit is zeker het geval. Vloerisolatie is een niet te onderschatten vorm van isoleren van je huis. Deze vorm van isoleren wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd. Je kunt hiermee de kans op vochtproblemen in huis aanzienlijk beperken. Door de bodem van de kruipruimte te bedekken met een egale afdichting, kan het vocht niet via de kruipruimte naar de vloer of de wanden van de woning optrekken. Een ander belangrijk voordeel van deze vorm van isoleren is dat het een flink aandeel heeft in het verbeteren van je woonklimaat. Wist je dat er bij oudere huizen al snel zo’n 10 tot 15% van de warmte via de vloer verloren gaat? Vloerisolatie is dus niet alleen een uitstekende oplossing om het vocht in huis aan te pakken maar is ook een prima keuze met betrekking op klimaatbeheersing en het verminderen van je energierekening!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
schone lucht in huis Previous post Overal frisse koele lucht in huis
voordelen aluminium ramen Next post De voor-en nadelen van aluminium ramen en deuren in huis