Wanneer we aan een Oosters interieur denken, is het eerste wat in ons opkomt een veelkleurig interieur rijk aan Indiase en Arabische invloeden. Vaak een beetje druk met mystieke elementen, echt een inrichting waar je de levensfilosofie van de bewoner in terug vindt. Een Oosters interieur echter is echter meer dan boeddha, houtsnijwerk en wierook. Ook een en dat wordt vaak vergeten, een licht minimalistisch interieur met hier en daar enkele sfeerbepalende kleuraccenten is Oosters. Een inrichting waarbij de je de natuurelementen terug ziet komen, de atmosfeer zich leent voor meditatie en je niet struikelt over bijzettafeltjes, antieke vuurpotten en beelden van olifanten. Hieronder proberen we je de sfeer te laten proeven van de beide kanten die je met een Oosterse inrichting op kan.
Oosterse inrichting in harmonie met de natuur
Eerder schreven we al een artikel over de Japanse slaapkamer inrichting, altijd terugkomend in Japanse en Zen interieurs: water, vuur, lucht en aarde. De vier elementen van de natuur en onlosmakelijk verbonden met een Oosterse inrichting. Om een goede balans tussen kleur en atmosfeer te krijgen kies je de kleuren op de omgeving van het huis en de lichtinval en kijkt daarna pas naar je eigen voorkeur. Bij het samenstellen van een Oosters interieur is juist het vinden van die balans en het één zijn met de omgeving zo belangrijk. Lichtinval via een serre vraagt een andere benadering dan direct zonlicht. Indien je geen direct zicht op de straat hebt maar op je tuin kan je heel goed de verlichting door laten lopen of materialen van buiten terug laten komen in de kamer. Denk hierbij aan basalten elementen of kuipbomen.
Een Oosterse inrichting als deze is voornamelijk puur. Je werkt in de basis met wittinten, rustgevende lijnen en een overwogen indeling van de ruimte. Lijnen breng je aan met een tapijt, de bank of de gordijnen. Zolang de vlakken elkaar maar niet teveel overlappen. Daarbij bouw je op van wit naar grijstinten en zwart in combinatie met bruin, blauw, mint of groen. Ontbreekt er dan geen warmte, het element vuur, vraag je je misschien af? Dat breng je zelf aan met een schaal met rode drijfbloemen, een kaarsencompilatie of een gloeitafel.
Het Oosters interieur van de Maharadja
Wat we met een Oosterse inrichting van de Maharadja bedoelen is je vast wel duidelijk. Vrolijke warme tinten als paars, rood, oranje, goud, mandala’s en zo’n lekkere patchouligeur. Organza vitrage, een Marokkaanse filigranlamp aan het plafond en kussens, heerlijke zachte kussens van kleurig patchwork met van die leuke kwastjes aan de hoeken. Een totale tegenstelling van het eerder genoemde Zen interieur maar desalniettemin een even grote uitdaging. Het vraagt best wel durf om in een Oosterse inrichting met een rijke kleurenschakering evenwicht aan te brengen.
Wanneer je het namelijk te bont maakt loop je het gevaar dat je Oosterse inrichting gaat lijken op een allegaartje van de rommelmarkt. Hierdoor verliest het zijn Oosterse mystiek en dat was nou juist wat je probeerde te bereiken. Met accessoires is het ook oppassen. Hoe hebberig je ook wordt in een Oosters interieur winkel, probeer impulsief aankopen te vermijden. Bedenk waar het eventueel goed tot zijn recht komt en neem daarna pas een besluit. Overgaan naar een Oosters interieur pak je het best niet te rigoureus aan. Het is tenslotte het allerbelangrijkste dat jij je blijft thuisvoelen in je nieuwe Oosterse inrichting.