Read Time:3 Minute, 10 Second

Is jouw huis aan een nieuw dak toe? Of wil je het dak isoleren? Dan is dit een goed moment om na te denken over wat je eigenlijk wilt. Er zijn heel wat opties waar je uit kunt kiezen als het gaat om een nieuw dak. Dit zijn de belangrijkste opties die je hebt.

Alleen de nodige delen vervangen

Heb je last van lekkage? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de nodige delen te vervangen. Alle dakpannen worden van het dak gehaald en er wordt gekeken welke delen van het houtwerk vervangen moeten worden. Soms moeten delen van de panlatten, de tengels of het dakbeschot worden vervangen om houtrot weg te werken of tegen te gaan. Als het dak weer helemaal in orde is, worden de dakpannen teruggeplaatst. Je kunt ervoor kiezen om de dakpannen op dit moment te vervangen, maar dat hoeft lang niet altijd. Een schoonmaakbeurt is meestal voldoende. Er wordt gecontroleerd op beschadigingen en het dak is weer zo goed als nieuw na deze procedure. Wel wordt geadviseerd om in dit geval ook meteen te isoleren, omdat dat relatief goedkoop is als je toch al de dakpannen hebt verwijderd. Ook voor het plaatsen van een dakraam of dakkapel is dit het juiste moment.

Dakisolatie aanleggen

Bij het aanleggen van dakisolatie heb je twee keuzes. Je kunt de isolatie laten aanleggen onder het dakbeschot. Je haalt daarmee de hoogste isolatiewaarde, maar dan moeten de dakpannen, de tengels en het dakbeschot helemaal worden weggehaald. Na het plaatsen van de isolatie komt dit materiaal weer op het dak, waarbij slechte delen worden vervangen. Je kunt er ook voor kiezen om de isolatie boven op het huidige dakbeschot geplaatst, waarna er nieuwe tengels en panlaten worden geplaatst. De isolatiewaarde is iets lager, maar je bespaart wel veel kosten op deze manier. Voorwaarde is dat het onderliggende dakbeschot van goede kwaliteit en volledig droog moet zijn.

De dakpannen vernieuwen

Bij de voorgaande twee methoden werd het dak wel flink opgeknapt, maar werden de bestaande dakpannen hergebruikt. Dat kan als de dakpannen nog in goede staat zijn, maar het lukt niet altijd. Is je dak slecht, dan zullen de dakpannen vervangen moeten worden. Je kunt kiezen voor 3 opties:

  • Betonnen dakpannen. Deze dakpannen zijn vrij gebruikelijk in Nederland. Ze zijn behoorlijk zwaar, maar ook erg degelijk. Door ze af te werken met glazuur zijn ze beter bestand tegen mos, algen en viezigheid.
  • Keramische dakpannen. Ook deze worden veel gekozen. Ze zijn lichter dan betonnen dakpannen, maar ze zijn ook iets duurder. Ook keramische dakpannen kunnen geglazuurd worden.
  • Zonnedakpannen. Dit is een vrij nieuwe trend. In elke dakpan (of in een gedeelte van de dakpannen) zitten kleine zonnepaneeltjes ingebouwd. Dit is mooier dan losse zonnepanelen op het dak, maar het is ook een stuk duurder.

Andere typen daken

Naast het bekende dakpannen dak zijn er nog andere dak-typen. Zo heb je bijvoorbeeld het strodak, dan vooral bekend is van boerderijen. Het strodak is tegenwoordig ook weer in opkomst, omdat het ondertussen een stuk beter wordt gemaakt dan vroeger. Dakleien zijn ook bekend, al worden ze in Nederland eerder gebruikt voor schuren dan voor woningen. Een plat dak vernieuwen kan natuurlijk ook, maar dat gaat op een heel andere manier dan het vernieuwen van een pannendak.

Een nieuw dak kan op allerlei manieren gerealiseerd worden. Je kunt gaan voor een compleet nieuw dak, maar soms is het voldoende om het bestaande dak flink op te knappen. Het dakdekkersbedrijf Trudodak is gespecialiseerd in zowel het vervangen als het isoleren van daken. Het vervangen van een dak is een klus die je het beste kunt overlaten aan een specialist. Het is lastig, zwaar werk en als je een fout maakt kan dat hele hoge kosten tot gevolg hebben. Een lekkend dak is de nachtmerrie van elke huiseigenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
wifi repeater Previous post Zo gebruik je snel en eenvoudig je wifi repeater
koophuis inrichten Next post Je koophuis inrichten: hoe financier je dat?