Read Time:3 Minute, 11 Second

De zomer is nog in volle gang en grote kans dat je nu nog niet aan de herfst wil denken. Toch is dat verstandig om toch te doen, in ieder geval wat betreft het herfst klaar maken van je tuin. Richting het einde van de zomer zul je dat namelijk toch moeten doen, als je wil dat je tuin goed de herfst en winter doorkomt. Natuurlijk, de zomer is te warm om veel in de tuin te werken, maar het begin van de herfst is een prachtige tijd om buiten te werken. De vochtigheid van de zomer is weg en er zijn geen beestjes die je gek maken terwijl je aan het werk bent. Wij vroegen dan ook aan experts als Geerts & Groenendaal hoveniers om hun tips, zodat je over een tijdje je tuin helemaal kunt voorbereiden op het volgende seizoen.

Een beetje werk aan het eind van de zomer zal jouw tuin in topvorm brengen om in het voorjaar weer te groeien. Je tuin voorbereiden op de herfst is niet moeilijk zolang je deze eenvoudige tips volgt.  Niet al deze klussen hoeven elk jaar te worden gedaan, maar je moet zich je herfst concentreren op de algemene opruiming van e tuin en tuingereedschap en het toevoegen van compost om de tuin klaar te maken voor beplanting in de lente.

Trek alle dode planten eruit

Hoewel het triest kan zijn om planten eruit te trekken als je ze een paar maanden geleden hebt geplant, is het toch het beste om te doen. Sommige planten overleven de zomer nu eenmaal niet, verwijder deze dode planten en voeg ze eventueel toe aan je composthoop.

Verwijder zieke planten of bladeren

Het verwijderen van zieke bladeren en planten uit jouw tuin is erg belangrijk. Als je ze in je tuin laat, kan het zich verspreiden naar andere planten en overwinteren om ook volgend tuinseizoen problemen te veroorzaken. Het is het beste om deze ofwel te verbranden als ze een niet-giftige plant zijn of ze gewoon weg te gooien. Zieke planten composteren is geen goed idee, omdat ziekten zoals bacterievuur gemakkelijk terug in de tuin kunnen worden verspreid.

Snoei vaste planten terug die inactief zijn geworden

Zodra de vaste planten geel of bruin zijn geworden, is het tijd om ze terug te snoeien. Als de planten echter nog steeds bladgroene groei hebben, kun je ze het beste met rust laten en wachten tot de lente om de dode stengels terug te snoeien. Wanneer de vaste planten zaden bevatten en je wilt de zaden bewaren, verwijder ze dan om ze in papieren enveloppen te bewaren voordat je deze terug snoeit. Je kunt ze meteen planten door de zaden in je bloembed te strooien om er volgend jaar van te genieten.

Plant herfstbloembollen, knoflook en uien

Als je een prachtige show van vroege voorjaarsbloemen wilt, is dit het perfecte moment om de bloembollen, waaronder krokussen, narcissen en tulpen te planten. Zo ook voor het planten van knoflook of meerjarige uien. De beste tijd om te planten is tussen half oktober en half november, afhankelijk van het teeltgebied. Je wil dit doen voordat de grond bevriest om de bollen te beschermen.

Bescherm jonge bomen voor de winter

Heb je dit jaar nieuwe bomen geplant? De Nederlandse herfst kent zeer sterke winden en jonge bomen die heen en weer worden geblazen, kunnen last hebben van het afbreken van hun wortels. Dit gebeurt vaak pas als ze geen ondersteuning hebben. Denk eraan om bij het vastbinden van bomen aan een paal geen ruwe draad rond de stam te gebruiken. Leid de draad door een stuk tuinslang zodat de draad niet in de boomschors snijdt! Als je een boom hebt die al beschadigd is aan de stam, kan het gebruik van een ademende stoffen ‘boomwrap’ de stam helpen beschermen en tegelijkertijd genezing mogelijk maken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De beste vloer opties voor de badkamer
Next post De voordelen van het gebruik van kunststof tijdens een verbouwing