Read Time:2 Minute, 20 Second

De wereld produceert jaarlijks ongeveer 400 miljoen ton plastic, waarvan slechts 9% wordt gerecycled. Plastic dat niet vergaat, is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering en is zowel in de diepten van onze oceanen als op de toppen van onze hoogste bergen aangetroffen. Wetenschappers schatten dat de hoeveelheid plastic afval in onze oceanen de komende twee decennia zal verdrievoudigen.

Bovendien waarschuwt de VN dat de pandemie de plastic crisis heeft verergerd. Over de hele wereld is de vraag naar plastic maskers, handschoenen en beschermende medische uitrusting enorm gestegen. Het lijkt er dus op dat plastic een onontkoombaar probleem is dat niet snel zal verdwijnen. Hierdoor ontwikkelen mensen over de hele wereld innovatieve oplossingen om plastic afval uit hun omgeving te halen en goed te gebruiken, waardoor meer mensen meer producten van kunststoffen kopen, ook voor de verbouwing van hun huis. Van België tot Israël tot Amerika, mensen zetten plastic afval om in kunststof bouwmaterialen en gebruiken het om huizen, scholen, gemeenschapscentra en andere gebouwen te bouwen.

Kunststof is het perfecte bouwmateriaal. Het is goedkoop, beschikbaar en gemakkelijk te vormen. Het materiaal is duurzaam, waterdicht en isolerend, waardoor het geschikt is om in veel verschillende klimaten te bouwen, zoals de warme Nederlandse zomer en onze natte herfst. Het verbruikt daarnaast veel minder warmte of elektriciteit dan andere bouwmaterialen, de meeste kunststoffen smelten rond de 200 °C, terwijl glas en aluminium een ​​veel hoger smeltpunt hebben.

Steeds meer mensen vinden daarom dat we onze relatie met plastic opnieuw moet evalueren en moet leren om plastic afval op een duurzame manier te gebruiken. Bouwen is een effectieve manier om dit te doen. Naast het verwijderen van het plastic uit het milieu, gebruik je het in een vaste toepassing en zal het niet meer circuleren.

De omvang van de bouwsector is een ander voordeel. Als je een oplossing wilt vinden voor het plastic afval, moet je een oplossing vinden die even groot is. Het moet industrieel zijn om het de moeite waard te maken. 

Afval omzetten voor gebruik

Naar schatting worden er wereldwijd elke minuut een miljoen plastic flessen verkocht. Men denkt dat minder dan de helft daarvan wordt gerecycled en slechts 7% ervan wordt hergebruikt voor nieuwe flessen. Maar sommige bedrijven vinden manieren om het goed te gebruiken.

Vorig jaar werd bijvoorbeeld ’s werelds eerste huis gebouwd dat volledig is gemaakt van kunststof. Het strandhuis in Nova Scotia, in het oosten van Canada, is gemaakt van meer dan 600.000 flessen en is orkaanbestendig. Het dak, de muren en de vloer van het plastic strandhuis zijn allemaal gemaakt van gerecyclede flessen die zijn omgesmolten tot kunststof schuim panelen. Eén paneel bevat meer dan 5.000 gerecyclede flessen. Mede door dit soort innovaties kunnen we steeds meer kunststof gaan gebruiken bij onze verbouwingen. Goed voor het milieu en je portemonnee!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Maak je tuin herfstklaar met deze eenvoudige stappen
Next post Flexibel omgaan met je woonlasten