Read Time:2 Minute, 47 Second

In Nederland wonen ouderen langer zelfstandig thuis. Van de 85- tot 89-jarigen woont driekwart zelfstandig; onder 90- tot 95-jarigen is dat 60 procent. Het aantal mensen dat in een verzorgings- of verpleeghuis woont, daalt daarentegen al jaren. Persoonlijke gezondheid is de belangrijkste factor bij de beslissing om al dan niet thuis te blijven wonen. Dit blijkt uit een rapport van SCP, waarvoor een grote groep 65-plussers 14 jaar lang werd gevolgd. Van de 65-plussers zonder chronische aandoening woont driekwart na 14 jaar nog steeds zelfstandig. Van de mensen met een chronische aandoening is dat na 14 jaar slechts de helft. Van de mensen met dementie nog maar een derde.

Ouderen in Nederland wonen steeds langer thuis

Feit is dus dat mensen in Nederland steeds langer thuis blijven wonen. Dit is niet zo vreemd want zeker op oudere leeftijd is verhuizen een behoorlijke ingreep. Daarnaast zorgt de technologie ervoor dat we ook steeds langer thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor moet je echter wel wat aanpassingen in huis maken.

Installatie van een traplift

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen uiteindelijk uit huis moeten en naar een verzorgingshuis gaan, is de trap. Op een oudere leeftijd, met bepaalde kwalen, is het niet meer mogelijk om de trap op te komen. Dit kunnen allerlei kwalen zijn, van problemen met de heupen, tot afwijkingen van het evenwichtsorgaan. Gelukkig is er tegenwoordig voor elke trap een traplift te vinden. Nu zul je je afvragen, wat kost een traplift eigenlijk? Waar deze vroeger nog erg duur waren, zijn trapliften nu veel betaalbaarder geworden. Je hoeft niet bang te zijn dat je ergens halverwege de trap vast komt te zitten. Elke traplift beschikt tegenwoordig over een accu, waardoor er dus altijd stroom is om naar beneden te gaan of weer naar boven te komen.

Ligbad vervangen door het plaatsen van een (inloop) douche

Beschik je over alleen een ligbad in de badkamer? Op oudere leeftijd kan het moeilijk zijn om daarin te geraken, of juist weer uit te komen.. Aangezien hygiëne natuurlijk erg belangrijk is, is dit een andere belangrijke reden om uit huis te moeten. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven gespecialiseerd in het verbouwen van gewone badkamers naar speciale senioren badkamers. Niet alleen zorgen zij voor een douche(cabine) die geheel is voorbereid op mensen die wat moeilijker te been zijn. Zij beseffen ook dat oudere mensen geen wekenlange verbouwing in huis aan kunnen. Daarom hebben zij in no-time de badkamer omgebouwd en houden hierbij bijvoorbeeld ook rekening met een verhoogde toiletpot.

Andere aanpassingen die je kunt doen

Bovengenoemde aanpassingen zijn eigenlijk de belangrijkste als je langer thuis wil kunnen wonen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere zaken die je kunt aanpakken, zoals het verlagen of verwijderen van drempels, het verbreden van deuren en het verplaatsen van de slaapkamer, en eventueel badkamer, naar de begane grond. 

Thuiszorg en wijkverpleging zorgen ook voor een betere thuissituatie

Al deze aanpassingen zorgen er in de praktijk voor dat je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Zeker ook omdat je tegenwoordig voor lichamelijke hulp of zorg, in overleg met je huisarts, een beroep kunt doen op de thuiszorg of wijkverpleging. Deze vormen van zorg worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het toedienen van medicijnen, of helpen bij het douchen, wassen en aankleden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
recyclen Previous post Woning gekocht? Kijk eerst wat je kunt recyclen!
Tocht-in-huis Next post Tocht in huis? Met deze tips los je het op!