In Nederland worden woningen veelal leeg en kaal opgeleverd. Het gebeurt maar zelden dat er nog oude meubels staan. Toch komt het voor, en ontdek je spulletjes die je vaak nog kunt gebruiken ook. Bezint eer ge sloopt, is dan ook het advies. Oftewel: eerst kijken wat je kunt recyclen voordat je begint te slopen.
Duurzaamheid
Natuurlijk willen we allemaal onze nieuwe woning – hoe oud ook – opfrissen, zelf inrichten en zo duurzaam mogelijk maken. Men kijkt naar groene energie, monteert zonnepanelen op het dak en creëert een composthoop. Het kan nóg duurzamer, door zo weinig mogelijk spullen weg te gooien.
Container
We hebben in Nederland de neiging om de hele woning te strippen. Dagenlang staat er dan zo’n vuilcontainer op de stoep. Meestal zitten hier bruikbare spullen tussen, zoals (tuin)meubels, hout, verpakkingsmaterialen en meer. Terwijl het misschien een beter idee is om te kijken naar wat je opnieuw kunt gebruiken. Een oude badkuip vinden we per definitie vies. Je kunt hem ook schoonmaken. Of verkopen.
Niet overal doorheen kijken
Eigenlijk zouden we vóór het beklinken van de koop nog een keer met de verkopende partij af moeten spreken om te kijken welke roerende goederen in aanmerking komen voor overname. Er wordt vaak gezegd dat je bij het bekijken van een woning door de inrichting heen moet kijken, maar je kunt je ook laten inspireren. Wie weet staan er spullen die voor het huis bedoeld lijken en kun je deze meenemen in de deal.
Hout bewaren!
Als je dan toch echt dingen wilt slopen, zoals een veranda, een schuurtje of planken aan de muur, bewaar dan het hout. Het is duurzaam materiaal en wordt alleen maar duurzamer als je het hergebruikt. Natuurlijk knap je het op met een nieuw kleurtje of laklaag. Maar vergelijk dit gratis hout maar eens met de prijzen bij de bouwmarkt.
Oude elementen
Je ziet het veel in woonrubrieken: mensen in een pracht van een woning die de oude elementen in ere hebben gehouden. Dat geldt niet alleen voor glas-in-lood, ornamenten aan het plafond of marmeren trappen. Je kunt veel meer met spullen die als afval bestempeld worden. Zelfs verpakkingsmaterialen, zoals blikjes kunnen dienen als basis voor lampjes of kleine kunstwerkjes. Op sites als Pinterest staan daar miljoenen voorbeelden van.
Wees dus niet te rigoureus
Van elektriciteitskabels tot hout, van plastic tassen tot kapotte tegels, overal is wel iets van te maken. Maar wees, vooral in het begin, niet te rigoureus met weggooien. Het huis moet nog wennen, je moet er nog in groeien. Natuurlijk gooi je spullen weg. Maar zoals we het nu doen, met al die volle containers voor de deur, is echt niet nodig.