Read Time:3 Minute, 33 Second

De herfst komt er weer aan, tijd om je huis tochtvrij te maken. Tocht in huis is irritant, voelt  niet prettig en je kunt er zelfs verkouden van worden. Wellicht ben je geneigd om de verwarming een standje hoger te zetten met als gevolg een hoge energierekening. Tocht is namelijk één van de grootste boosdoeners van warmteverlies in huis. Om te voorkomen dat je verwarming overuren moet draaien, geven wij je in dit artikel een aantal tips tegen tocht in huis!

1. Tocht in huis: hoe tocht opsporen?

Tocht ontstaat door verplaatsingen in de luchtdruk en baant zich een weg tussen verschillende kieren en spleten in huis. Wil je tocht in huis voorkomen? Dan is het belangrijk om vast te stellen waar de tocht precies vandaan komt. Tocht in huis opsporen gaat het beste wanneer de radiatoren uitstaan, aangezien de warme lucht sowieso luchtstroom creëert. Hou een aansteker of kaars voor de plaats waar je denkt dat de tocht vandaan komt. Aan de beweging van de vlam kan je makkelijk zien vanwaar de tocht komt. Oudere woningen hebben vaak meer kieren en spleten waar de tocht door komt waaien.

2. Maak de voordeur tochtvrij

Eén van de meest voorkomende plaatsen waar tocht in huis binnenkomt is langs de onderkant van de voordeur. Gelukkig kan een tochtstopper al wonderen verrichten! Je kunt een magnetische tochtrol aanschaffen, deze is ideaal voor deuren die je veel gebruikt. Een tochtstrip is dan weer handig als je een deur hebt met een afwijkende breedte, aangezien je die vaak op maat kunt snijden. Wat is het verschil tussen  een magnetische tochtrol en tochtstrip? Een magnetische tochtrol kan je nog makkelijk wegnemen, terwijl een tochtstrip aan de deur wordt bevestigd.

3. Beperk het warmteverlies van je radiator

Hangt je radiator tegen de buitenmuur? Deze straalt altijd warmte uit naar buiten toe. Dat wil je natuurlijk niet want deze straling veroorzaakt een aanzienlijk warmteverlies. Zeker wanneer de buitenmuren slecht geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld in een oudere woning, zorgt dit voor veel energieverlies. Een oplossing is het bevestigen van een radiatorfolie achter je verwarming waarbij de aluminium zijde ongeveer negentig procent van de warmte terug in de woning reflecteert.

4. Kieren dichten in je deur- of raamkozijn

Voor het opvullen van kieren langs het kozijn gebruik je het beste zelfklevende tochtstrips. Er zijn veel verschillende soorten profielen die telkens worden aangeduid met een andere letter van het alfabet. Dit systeem is simpel: de tochtstrip heeft de vorm een letter die overeenkomt met de vorm van de kier. Een E-profiel gebruik je voor een kozijn met kleine groeven en een P-profiel dient om een holte op te vullen waarlangs een dunne kier loopt. Bij de aankoop van dit soort tochtstrips moet je eerst de grootte van de kier meten, alsook de omtrek van het kozijn.

5. Sluit je gordijnen

Je kunt ook tocht in huis voorkomen door je gordijnen te sluiten als het donker wordt. Dit helpt de koudestraling van het raam en warmteverlies tegen te houden. Let wel op dat de gordijnen niet over je radiatoren heen hangen want dan blijft alle warmte achter je gordijn hangen.

6. Kies voor dubbel glas

Wil je het echt goed aanpakken? Kies dan voor dubbel glas. Vooral tijdens de koude winter zal je merken dat enkelglas nauwelijks kou en tocht tegenhoudt. Je kunt zorgen voor opvulling in de kamer, bijvoorbeeld door kamerplanten voor het raam te zetten. Deze planten zullen de tocht in huis deels tegenhouden. Maar het beste is nog altijd het vervangen van enkelglas door dubbel glas. Dubbel glas is ook ideaal in de zomer om warmte tegen te houden. Je hebt er dus het hele jaar door je voordeel mee!

7. Zorg voor frisse lucht in huis

Deze laatste tip zou je misschien niet verwachten, maar door iedere dag je huis goed te ventileren zorg je ervoor dat je huis sneller warm wordt. Buitenlucht is namelijk droger dan de lucht in huis, wat meestal vochtige lucht is. Droge lucht is uiteindelijk makkelijker te verwarmen waardoor je woning ook sneller warm zal worden.

Zo, dit zijn een aantal tips om je huis tochtvrij te maken. Wanneer je deze tips toepast, zal je nauwelijks tot geen tocht in huis hebben. Wij wensen je alvast veel succes!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
traplift Previous post Langer thuis wonen, hoe bereid je jouw woning daarop voor?
vieze-plekjes-in-de-badkamer Next post Dit is de vieste plek in je badkamer en nee, het is niet de WC