Read Time:2 Minute, 0 Second

De Rhipsalis behoort tot één van de gemakkelijkste kamerplanten. Met een Rhipsalis als kamerplant heb je er nagenoeg geen omkijken meer na en is dus uitstekend geschikt voor mensen die geen groene vingers hebben. Eigenlijk is de plant familie van de cactus, alleen heeft het geen stekels. Er zijn ook talloze soorten Rhipsalisplanten te koop, waarvan een groot gedeelte als hangplant. De plant vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied, maar je vindt ze tegenwoordig ook in Afrika en Sri Lanka. De diversiteit van de plant zit hem vooral in de bladeren. Dit kunnen lang, dun, breed of smal zijn, maar ook rond, krullend of geribbeld. 

Waar moet de Rhipsalis in huis gezet worden?

Van nature is de plant gewend om te groeien onder een begroeid bladerdek. Hier komt amper zon, dus wanneer je een Rhipsalis als kamerplant neemt zal hij op vrijwel elke plaats in huis kunnen staan, als het maar niet in zon is. Voor het raam kan wel, maar het liefste een raam op het noorden. Hang je de Rhipsalis in huis wel op een zonnige plek, dan hoef je nog niet direct te vrezen. Hij zal zeker wel overleven, alleen zullen de bladeren veel lichter worden of zelfs geel. Hij verbruikt dan ook meer water, iets om rekening mee te houden. 

Rhipsalis in huis

Hoeveel water verlangt een Rhipsalis in huis?

Vaak water geven hoeft niet. Als je per ongeluk een weekje vergeet om de Rhipsalis water te geven, dan zal hij dat helemaal niet erg vinden. Geef ook alleen water als de grond is opgedroogd. Is de grond nog nat? Dan heeft de plant nog voldoende vocht en hoef je geen water te geven. Belangrijk is om te voorkomen dat de plant voortdurend in een vochtige grond staat. Hij zal dan zeker minder mooi worden. Sproeien is ook niet noodzakelijk, al mag het wel om stof en ongedierte te verwijderen. 

Snoeien

In principe is het niet nodig om de plant te snoeien. Wel moet er op gelet worden dat dode of lelijke bladeren verwijderd worden. Dit is voldoende om de sierwaarde van de plant te behouden. Worden de bladeren lichtgroen of zelfs geel van kleur? Dan vangt hij teveel licht en is het verstandig om hem op een meer donkere plaats te zetten. Het gebeurt niet vaak, maar mocht de Rhipsalis in bloei komen, dan zal de plant vol zitten met witte kleine bloemetjes.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
badkamer-scandinavisch Previous post Veel wit en toch gezellig in een Scandinavische badkamer
slaapkamer modern Next post Goedkope tips voor een slaapkamer metamorfose