Read Time:2 Minute, 6 Second

De nieuwste vorm van je huis verwarmen is met infrarood verwarming. Dit is een stralingswarmte waarbij de omgeving wordt aangestraald door onschadelijke infrarode warmtestralen. Wat weten we ondertussen nog meer over ir verwarming?

Stralingswarmte

Infraroodverwarming voel je direct werken, net als met de stralingswarmte van de zon. Deze stralingswarmte wordt opgeslagen door meubels, wanden en vloeren, die deze warmte ook weer afgeven aan de lucht. Zo wordt de kamer comfortabel warm en kan de verwarming geregeld worden met een thermostaat. Op die manier is het veel makkelijker om de temperatuur in een ruimte stabiel te houden.

Voor- en nadelen van infraroodverwarming

Voordelen

Infraroodverwarming kun je gebruiken  waar je bent. Zo kun je een basistemperatuur voor de ruimte instellen van bijvoorbeeld 17°C en de thermostaat op 20°C instellen . De ir verwarming zal dan als je daadwerkelijk in de kamer bent aanslaan. Dit bespaart energie en is een duurzame manier van verwarmen die dus minder belastend is voor het milieu.

Infraroodverwarming is nagnoeg onderhoudsvrij

Je hoeft geen lelijke radiatoren meer in de kamer te hebben staan. In plaats daarvan hangt er een mooi wit infraroodpaneel aan het plafond. Dit infraroodpaneel bevat geen bewegende delen of water en onderhoud is niet nodig.

Infraroodverwarming  hoor je niet.

Er dwarrelt geen stof rond en er zijn geen hoorbare geluiden van pompen of het open of dicht gaan van thermostaatknoppen. Infraroodverwarming is daarnaast makkelijk te monteren, aan te sluiten en te regelen met een draadloze thermostaat. Ook is iedere kamer met infraroodverwarming in te stellen op een eigen temperatuur en klokprogramma.

Nadelen

Je zult even moeten wennen aan de nieuwe manier van verwarmen, omdat infraroodverwarming te programmeren is met een app. Dit gebeurt echter ook steeds vaker met gewone thermostaten. Een klokprogramma zorgt voor de basistemperatuur (bijv 17°C). Daarna kun je de comforttemperatuur (bijv 20°C) naar wens programmeren of activeren zodra je in de kamer komt. Deze manier van verwarmen heeft enige gewenning nodig.

Extra elektra

Je kunt een heel huis comfortabel verwarmen met infrarood. Als je dit wil, zul je met goed advies van een technicus extra elektra moeten aanleggen en zijn er aanpassingen aan de meterkast nodig, om de elektra groepen zo goed mogelijk te verdelen.

Eisen aan het plafond

In de meeste gevallen is het plafond de beste plek voor infraroodverwarming. Dit stelt echter eisen aan de draagkracht van het plafond. Een plafond van beton of stevig hout is geen probleem. Bij een span- of gipsplafond is goed advies nodig.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
polycarbonaat Previous post Wat is polycarbonaat?
leren eetkamerstoelen Next post Waarom leren stoelen aan de keukentafel een aanrader zijn