Read Time:2 Minute, 7 Second

Polycarbonaat wordt steeds meer gebruikt als veiligheids beglazing, dit omdat het vele malen sterker is dan normaal glas… zelfs dan gewapend glas. Dit komt omdat polycarbonaat eigenlijk een thermoplastisch polymeer is. Polycarbonaat platen worden bij verhitting zacht, waardoor je ze in bijna elke gewenste vorm kunt maken of verkrijgen. Aangezien dit materiaal voor steeds meer toepassingen gebruikt wordt, leek het ons goed om hieronder te kijken wat polycarbonaat precies is, waar het vandaan komt en wat je ermee kunt doen.

Het verschil met plexiglas

Op het eerste gezicht is het verschil tussen een polycarbonaat plaat en een plaat van plexiglas met het blote oog moeilijk te zien. Het verschil zit hem dan ook niet in het uiterlijk, maar vooral aan de binnenkant, hoe het product is opgebouwd. Door de sterkte van polycarbonaat is het materiaal gemakkelijker te bewerken dan plexiglas. Zo kun je de polycarbonaat platen makkelijk boren en zagen, zonder dat er een groot risico is op scheuren.

Voor veel doeleinden te gebruiken

Polycarbonaat kan voor vele doeleinden worden ingezet. Zo wordt het , zoals hierboven al vermeld, vaak gebruikt als veiligheidsglas. Dit komt omdat Polycarbonaat ongeveer 250 keer sterker is dan glas. Hierdoor kun je het erg goed gebruiken als glas voor een aquarium, beglazing van abri’s, fietsenstallingen, machines en bootramen. Maar je ziet het ook steeds vaker in een hobby kas in plaats van normaal glas, of als heldere plaat op een overkapping zodat daar zonlicht doorheen kan komen.

De geschiedenis van polycarbonaat

Polycarbonaat werd tegen het einde van de 19e eeuw ontdekt door de heer Alfred Einhorn, van de Universiteit van München. Hij zocht ruim 30 jaar naar toepassingen voor het product maar kon er in die tijd geen vinden. Daardoor werd in eerste instantie het onderzoek gestaakt, er was geen reden om er dieper in te duiken. In 1953 vonden Bayer en General Electric wel die toepassingen. In deze tijd was het polycarbonaat nog bruin getint, wat veranderde in 1970. Toen werd het namelijk voor het eerst glashelder geproduceerd. Dit zorgde voor een veel grootschaligere inzet. Zo vind je het product tegenwoordig in veiligheidsglas, cd’s/DVD’s en zelfs in cockpits voor straaljagers.

Verschillende varianten

Tegenwoordig is polycarbonaat verkrijgbaar in verschillende varianten: in kleur, glashelder en getint. De platen hebben bijna altijd een beschermende folie als je ze koopt, zodat ze niet beschadigen als je ermee aan de slag gaat. Eventueel kunnen de platen nog een extra krasvaste coating krijgen, die ook bescherming biedt tegen chemicaliën en ervoor zorgt dat graffiti gemakkelijk te verwijderen is. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
sim only abbonnement Previous post Geld besparen om in je huis te investeren? Kies voor een Sim Only abonnement
ir verwarming Next post Infrarood verwarming; luxe en kwaliteit in huis