Read Time:2 Minute, 11 Second

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een verstopping in de leidingen. Dit kan op verschillende plekken in huis. Denk bijvoorbeeld aan de gootsteen in de keuken, maar ook aan het toilet, het doucheputje en de afvoer van de wastafel. Zo’n verstopping is natuurlijk nooit een pretje. Los het probleem daarom zo snel mogelijk op. Op die manier voorkom je ook dat het probleem groter wordt.

Hoe raakt je afvoer verstopt?

De belangrijkste oorzaken van een verstopping in de afvoer zijn vette restjes, haren en etensresten. Denk bijvoorbeeld aan stukjes vlees, sliertjes groente en bakvet die samenklonteren in de afvoerbuis en deze hierdoor steeds nauwer maken. Bij rioolverstoppingen zijn de bekendste oorzaken te vinden in grote hoeveelheden toiletpapier, maar ook tampons, maandverband, luiers en hygiënische doekjes die vaak achteloos in het toilet worden gegooid. De riolering kan deze producten niet aan, waardoor ze al snel voor een blokkade in de afvoer zorgen. Ook kan de afvoer in je keuken of badkamer verstopt raken door zeepresten van het handenwassen of van restjes wasmiddel.

Wat is de beste manier om een afvoer verstopping te verhelpen?

Heb je zelf last van een verstopte afvoer of een verstopt riool? Dan kun je in de eerste plaats zelf een poging wagen om het probleem op te lossen. Je kunt proberen te ontstoppen met een plopper, met een mix van azijn en soda, met een chemisch ontstoppingsmiddel of door de afvoer en de sifon schoon te maken. Voor het beste resultaat doe je er goed aan om je riool professioneel te laten ontstoppen.

Is het laten ontstoppen van je riool duur?

Een gespecialiseerd bedrijf in ontstoppingen kan de verstopping in jouw riool of afvoer snel en vakkundig verhelpen. Reken hierbij op een gemiddeld bedrag tussen de 75 en 130 euro. Ben je benieuwd naar de kosten van het riool ontstoppen bij jou thuis? Dan is het slim om de prijzen op te vragen bij een aantal specialisten in jouw regio.

Kun je een verstopte afvoer voorkomen?

Om het risico op een verstopte afvoer zo veel mogelijk te voorkomen is het slim om geregeld een grote kan heet water door de afvoer te spoelen. Zo verwijder je aangekoekte zeepresten en ander vastzittend vuil. In de keuken is het slim om een zeefje in het afvoerputje te plaatsen. Hiermee kun je heel veel etensrestjes tegenhouden. Gebruik bij toiletbezoeken zo min mogelijk toiletpapier en gooi nooit luiers, maandverband, inlegkruisjes of tampons in de wc. Veel verpakkingen van hygiënische doekjes vermelden dat ze doorgespoeld kunnen worden. Toch is het beter om dit niet te doen. Gooi ze liever direct in de prullenbak.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
zonnepanelen Previous post Kies voor het verduurzamen van je woning met zonnepanelen
Next post 3 handige tips om je gazon mooi te houden