Read Time:2 Minute, 7 Second

Recent onderzoek laat zien dat het interessant is om eind 2023 of begin 2024 te investeren in zonnepanelen. De gemiddelde aankoopprijs van zonnepanelen daalde het afgelopen jaar flink, nadat deze eind 2022 explosief steeg. Het was het gevolg van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende stijging van de energieprijzen. Inmiddels is de vraag wat afgevlakt, terwijl het aanbod groeide. Het verduurzamen van je woning met zonnepanelen biedt je de mogelijkheid te besparen op de energiekosten: een groot deel van de benodigde stroom wek je voortaan zelf op. In Nederland blijkt ruim 70 procent van de daken geschikt te zijn voor de montage van zonnepanelen. Heb jij de aanschaf hiervan al eens overwogen? 

Win advies in bij een onafhankelijk adviseur 

Er zijn verschillende manieren om te laten onderzoeken of jouw woning geschikt is voor het gebruik van zonnepanelen. Kies bijvoorbeeld voor het advies van Homeqgo, een partij die een gratis huisscan aanbiedt. Het geeft een goed beeld van de mogelijkheden die je hebt en de besparing die de keuze voor zonnepanelen jouw huishouden op kan leveren. Overigens houdt deze organisatie zich niet alleen bezig met het bieden van advies over investeringen in zonnepanelen; ook voor een bredere verduurzaming van je woning kun je hier terecht. De huisscan vraag je eenvoudig online aan. 

Zonnepanelen combineren met een (hybride) warmtepomp 

Wanneer je voor zonnepanelen op het dak van je woning kiest, kun je deze combineren met een (hybride) warmtepomp. Voorwaarde hierbij is wel, dat de isolatiewaarde van je woning hoog genoeg is. Een slecht geïsoleerde woning verwarmen met een hybride warmtepomp levert onnodig hoge kosten op. In deze situatie zal de warmtepomp al snel overschakelen op de cv-ketel voor het verwarmen van je ruimtes. Het maakt dat de warmtepomp nauwelijks gebruikt wordt, terwijl ook van een daling in het gasverbruik geen sprake is. Een desinvestering! Door eerst de isolatie in huis te verbeteren maak je de investering in een hybride- of volledig elektrische warmtepomp alsnog interessant. 

Laadpaal of thuisbatterij laten plaatsen 

In plaats van een combinatie van zonnepanelen met een (hybride) warmtepomp, kan ook de combinatie met een laadpaal of thuisbatterij het overwegen waard zijn. Een thuisbatterij laat je het overschot aan opgewekte groene stroom in je woning bewaren. Op deze manier kun je de groene stroom gebruiken op de momenten dat de opbrengst van de zonnepanelen te laag is. Zeker met de aanstaande verandering van de salderingsregeling in Nederland is dit interessant. Verwacht wordt dat de vraag naar deze accu’s de komende jaren toeneemt als gevolg van die wijziging. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
schoonmaken Previous post Je huis sneller schoonmaken met deze 4 tips
Next post Informatie over afvoer- en riool verstoppingen