Read Time:2 Minute, 31 Second

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van kozijnen en ramen. Een van deze mogelijkheden is het plaatsen van een kiepraam. Een kiepraam zie je vaak veel in nieuwbouwwoningen, maar ook in oudere woningen kunnen kiepramen worden geplaatst. Een kiepraam is een raam dat op twee manieren kan worden geopend. Je kunt namelijk het raam op de kiepstand zetten of op de draaistand. Andere namen voor kiepramen zijn draai/valramen, kiepkantelramen, klepkantelramen of kiepdraairamen. Het gaat echter telkens om hetzelfde type raam. Wat is een kiepraam precies en wat zijn de voordelen ervan? 

Wat is een kiepraam?

Een draaikiepraam een raam wat op twee manieren kan worden geopend, dit komt omdat kozijn zowel scharnieren in de onderstijl heeft zitten en scharnieren in de zijstijl heeft bevestigd. Zo kun je het raam naar binnen openen (de draaistand) en kun je het raam volledig open laten of je kunt het raam op de kiepstand zetten. Dan valt de bovenzijde van het raam valt naar binnen en is er een opening van ongeveer 15 cm. Je kunt gemakkelijk wisselen tussen deze twee standen, wel moet je eerst het raam volledig sluiten zodat het systeem kan overgaan op het andere mechanisme.

De voordelen van een kiepraam

Een kiepraam heeft veel voordelen. Een van de grootste voordelen is dat een kiepraam gemakkelijk schoon te houden is. Je kan namelijk het raam gemakkelijk geheel naar binnen openen waardoor je het raam vanaf binnen kunt wassen. Een ander voordeel is dat je met een kiepraam gemakkelijk een ruimte in de woning kunt ventileren. Je kunt het raam op de kiepstand zetten waardoor er altijd een kleine opening is om lucht door te laten. Dit is ideaal als het ook iets frisser buiten is en je niet het hele raam wilt openzetten. Daarnaast kun je ook een raam veilig openlaten als je even niet in de buurt bent. Kiepramen zijn in veel verschillende maten, designs en materialen verkrijgbaar, hierdoor heb je altijd een ruime keuze.

Binnenzonwering en draaikiepramen

Een nadeel van een kiepraam is dat het soms lastig kan zijn als het gaat om zonwering. Zeker in de zomer is het prettig als je zonwering kunt ophangen. Of je wilt misschien niet dat iedereen zomaar naar binnen kijkt en wilt wat privacy. Vanwege het feit dat een kiepraam ook in de kiepstand kan, is niet alle zonwering geschikt. Gordijnen kun je bijvoorbeeld niet gemakkelijk bevestigen of open en sluiten bij kiepramen. Gelukkig zijn er andere oplossingen als je op zoek bent naar binnenzonwering. Zo zijn er verschillende soorten zonwering die je aan de binnenkant van het kiepraam kan bevestigen. Je hebt keuze uit jaloezieën of shutters, daarnaast zijn er ook rolgordijnen en plisségordijnen die aangepast zijn voor kiepramen. Op die manier kan je niet alleen de ruimte koel houden, maar behoud je ook je privacy, terwijl je de ramen wel op de ventilatiestand kunt zetten. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een rolluik aan de buitenkant waardoor je ook het raam nog in de kiepstand kunt zetten. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
inboedelverzekering Previous post Tips voor inboedelverzekeringen
interieur-kleur-kiezen Next post Hoe kies je de juiste kleuren in je interieur?