Hoewel er geen wettelijke verplichting bestaat om een inboedelverzekering af te sluiten, is dit wel aan te bevelen. Enerzijds dekt het de schade aan de inboedel, veroorzaakt door brand, storm, leidingwater of inbraak (indien ook verzekerd, glasbreuk). Aan de andere kant omvat de inboedelverzekering ook een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, die bescherming biedt tegen de aansprakelijkheid van het dagelijks leven die uw bestaan kan bedreigen, bijvoorbeeld na een ski- of fietsongeluk.
Vereisten voor de controle van de verzekering
Voordat u een inboedelverzekering afsluit, dient u zorgvuldig te controleren of de door u gewenste verzekering voldoende gedekt is. Laat u onbekende termen uitleggen en vraag om een overzicht van de voordelen. Afhankelijk van uw behoeften kunt u bijvoorbeeld de maximale aansprakelijkheidslimieten voor sieraden en andere kostbaarheden verhogen of speciale artikelen in de verzekering opnemen (bijv. grote glasoppervlakken, wintertuin- en dakbeglazing, e-bike, aquarium, waterbed).
Schade door grove nalatigheid
Veel verzekeringsmaatschappijen bieden nu ook dekking voor schade als gevolg van grove nalatigheid. Dat is logisch. Als u bijvoorbeeld door grove nalatigheid een huisbrand veroorzaakt, krijgt u zonder deze extra dekking geen geld van de verzekeringsmaatschappij. Let er echter wel op dat u aandacht besteedt aan het maximale voordeel dat de verzekeringsmaatschappij in geval van schade kan bieden. Dit kan tot 100 procent van de schade zijn. Het kan echter ook worden beperkt door een maximale schadevergoeding.
Hier zijn twee voorbeelden: Volgens de Hoge Raad van Justitie (OGH) wordt grove nalatigheid beschouwd als het gedrag van iemand die vet in een koekenpan verwarmt, het appartement zonder goede reden verlaat en dan op de terugweg een praatje maakt met de buurman. De OHG oordeelde ook dat het verlaten van een raam in kiepstand bij het verlaten van alle kamers, als het raam gemakkelijk toegankelijk is en geschikt is om zonder een enkele fout binnen te komen, een grove nalatigheid is.
Vervangingswaarde als nieuw
Zorg ervoor dat uw contract voorziet in een algemene vervangingswaarde. Dan ontvangt u de huidige vervangingskosten, zelfs voor oudere artikelen.
Fietsen en e-bikes
De meeste inboedelverzekeringen dekken ook de diefstal van uw fiets (en bij veel verzekeringsmaatschappijen ook uw e-bike) uit het huis, de aangrenzende kamers of het verzekerde object. Zorg ervoor dat de fiets alleen verzekerd is in gemeenschappelijke ruimten (fietskelder, trap) en op het verzekerde terrein volgens de gebruikelijke verzekeringsvoorwaarden als deze op slot is. Bovendien zijn er meestal waarde grenzen, dus als de fiets bijzonder duur is, wordt hij niet in zijn geheel vervangen.
Neem bij de aankoop van een e-bike onmiddellijk contact op met uw verzekeringsmaatschappij en ontdek of het model dat u hebt gekocht gedekt is door een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering of dat er een speciale “e-bike verzekering” nodig is.
Bespaar premies
Wie bij schade een eigen risico van bijvoorbeeld 100 euro accepteert, kan afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij tussen de 10 en 40 procent van de jaarpremie besparen. Bovendien is een jaarlijkse premiebetaling meestal goedkoper dan de maandelijkse betaling.