Read Time:2 Minute, 41 Second

Het vinden van de juiste verzekering kan best een klus zijn. Wanneer je die dan eindelijk gevonden hebt, kan het zijn dat je geen zin hebt om het volgende jaar opnieuw een verzekering te zoeken of je verzekering aan te passen. Soms kan overstappen van verzekeringen echter wel voordelig zijn. Wij leggen je uit hoe je kunt overstappen en waarom je dat zou doen.

Aan het eind van ieder jaar krijg je de kans om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Je kunt dan een nieuwe verzekeraar kiezen, of bij je huidige verzekeraar een andere polis afsluiten. Als je een nieuwe verzekering wilt afsluiten heb je tot en met 1 februari volgend jaar om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Tips voor het overstappen

Elk jaar zijn vanaf 12 november alle nieuwe polisvoorwaarden bekend. Ga hier zo snel mogelijk mee aan de slag, zodat je op tijd een keuze kunt maken. Hierbij is het belangrijk dat je verschillende verzekeringen vergelijkt. Zo kun je gemakkelijk de verzekering vinden die het beste bij jou past.

Het gebeurt regelmatig dat zorgverzekeraars cadeaus of kortingen aanbieden bij hun zorgverzekering. Het is belangrijk dat je altijd eerst goed nakijkt of die voor jou ook wel echt voordeliger uitpakt. Vaak is het namelijk zo dat je zo’n cadeau uiteindelijk zelf betaalt via de premie voor de zorgverzekering.

Kijk als laatste goed naar de voorwaarden die gelden voor vergoeding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wachttijden voordat je voor vergoeding in aanmerking komt, of aan vergoedingen die bijvoorbeeld alleen voor bepaalde patiënten gelden. Check ook even of de verzekeraar contracten heeft afgesloten met bepaalde zorgverleners, waar je dan dus aan vast zou komen te zitten.

Redenen om over te stappen

9% van de Nederlanders is van 2019 op 2020 overgestapt van zorgverzekeraar, 10% heeft wel een aanpassing gemaakt in hun verzekerde zorg bij hun zorgverzekeraar. Dat bleek uit een consumentenonderzoek van Consument & Markt dat uitkwam op 2 juni 2020. Veel Nederlanders veranderen dus helemaal niets aan hun zorgverzekering. Jammer in sommige gevallen, want het kan zijn dat er een verzekering is die beter bij je past. Er zijn een aantal redenen die je kunt hebben om over te stappen. Hieronder noemen we de drie belangrijkste redenen:

  • Wanneer een andere zorgverzekering qua dekking en voorwaarden beter aansluit bij je wensen en behoeften
  • Als een andere zorgverzekering voordeliger voor je is (let er dus wel op dat je dit goed vergelijkt)
  • Als je de service van je huidige zorgverzekering onvoldoende vindt

Wanneer kun je overstappen

In principe kun je één keer per jaar overstappen van zorgverzekering. Er zijn echter een aantal situaties waarin je tussentijds wel een nieuwe zorgverzekering aan kunt vragen. Deze sommen we hieronder nog even kort voor je op:

  • Als je 18 jaar bent geworden mag je een eigen zorgverzekering kiezen
  • Als je in Nederland gaat wonen na een verblijf in het buitenland
  • Als je zorgverzekeraar de polisvoorwaarden heeft veranderd
  • Als je in het leger gaat (militair dienstverband)
  • Als je gaat scheiden
  • Als je collectieve zorgverzekering wordt beëindigd

Als je tussentijds wilt overstappen is het aan te raden om dit eerst bij je huidige verzekering na te vragen. Zij kunnen je vertellen wat de precieze voorwaarden zijn en waar je aan moet voldoen om over te mogen stappen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
stormschade Previous post Stormschade voorkomen doe je zo
een Marrakech look in huis Next post Haal een Marrakech look in huis met deze tips