Read Time:1 Minute, 46 Second

Strengere leennormen en stijgende huizenprijzen; starters op de huizenmarkt hebben het lastig. Tocht is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

Starters hebben het lastig

De huizenprijs is de laatste jaren explosief gestegen. Tegelijkertijd zijn de leennormen strenger geworden. Dit betekent dat starters meer eigen geld nodig hebben om een huis te kopen. Zeker als ze flink moeten overbieden om kans te maken op 1 van de schaarse starterswoningen.

Gelukkig zijn er een aantal regelingen die je helpen bij het kopen van een eerste huis.

Ga voor energiezuinig

Heb je een energiezuinig huis op het oog of wil je energiebesparende maatregelen nemen, dan hangt hier vaak een flink prijskaartje aan. Laat je hierdoor niet afschrikken. In beide situaties kun je namelijk meer hypotheek krijgen.

Financiële hulp voor starters

  • Starterslening: een extra lening op je hypotheek die je pas na 3 jaar gaat aflossen. Let op: niet elke gemeente biedt dit aan.
  • Koopgarant of koopvariant: koop een woning met korting van de woningcorporatie.
  • Duokopen: jij koopt de woning, de grond onder de woning wordt gekocht door een Nederlandse verzekeraar.
  • Schenkingsvrijstelling: schenk je aan iemand jonger dan 40 jaar, dan is dit tot een schenkbedrag van 100.800 euro belastingvrij.
  • Garant staan: ouders kunnen garant staan voor de hypotheek van hun kind. Hierdoor kun je meer lenen.
  • Lange looptijd: bij ASR kunnen starters nu een hypotheek sluiten met een looptijd van 40 jaar. Langer doen over de aflossing zorgt voor lagere maandlasten.

Familiehypotheek

Een bijzondere manier van schenken is de familiehypotheek. Een deel van de hypotheek wordt dan bij een familielid gesloten. Zo kan de lener meer hypotheek krijgen voor de aankoop. De uitlener kan rekenen om een hoger rendement dan momenteel met sparen. Een win-winsituatie.

Hypotheek zonder vast contract

De mogelijkheden voor een hypotheek zonder vast contract zijn de laatste jaren groter geworden. Zo kunnen flexwerkers met een perspectiefverklaring van het uitzend- of detacheringsbureau, bij geselecteerde geldverstrekkers een hypotheek sluiten. Ook kunnen ondernemers al na 1 jaar een hypotheek met NHG afsluiten.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? www.hypotheek-rentetarieven.nl is en goed startpunt bij je zoektocht naar de meest voordelige hypotheek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
eames chair Previous post Deze Eames chairs maken het interieur van iedere woning beter
bouwstaalmatten Next post Zelf een huis bouwen: dit moet je weten