Read Time:2 Minute, 48 Second

Veel mensen weten niet dat het erg belangrijk is om een woning of pand regelmatig te laten reinigen. De gevel staat namelijk elke dag tussen je binnenruimtes en de weersomstandigheden buiten. De functie van de gevel is beschermend en maakt een essentieel onderdeel uit van je huis of appartement. Bij een geregelde, snelle gevelreiniging is renovatie aan het pand minder snel nodig en zal het veel langer in tact blijven. Ongemerkt wordt het pand vuil waardoor de stenen donkerder worden. Dit zorgt natuurlijk voor een slecht uitstraling van het pand. Met het reinigen van de gevel zijn echter ook nog andere voordelen gemoeid. Hieronder lees je welk.

Met een regelmatige gevelreiniging is renovatie minder snel nodig

Aanslag op een gevel is vaak de voorbode voor meer schade en dus is het zaak op tijd in te grijpen. Soms kun je dat prima zelf, soms is het inhuren van een specialist echter noodzakelijk. Dat is het zeker als gevelreiniging plaats moet vinden met chemische middelen. Dan moet je namelijk voldoen aan verschillende regels, waaronder het zorgen voor een goede afvoer van deze chemische middelen. 

Een gevel is onderhevig aan verschillende weerselementen

De gevel is het eerste dat bezoekers zien als ze bij je op bezoek komen, en dus wil je dat die er schoon en fris uitziet. De gevel is echter onderhevig aan de weerselementen die voor verschillende schades kunnen zorgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van algen, die de bekende groene aanslag vormen. Met stoomreinigen kun je de algen al snel verwijderen. Omdat algen snel terugkomen is het verstandig om na de gevelreiniging een zogenaamd algendodend middel te gebruiken.

Verschillende manieren van gevelreiniging

Bij grijze aanslag op de gevel is er vaak  sprake van een chemisch proces dat metaal-oxidatie heet. Je ziet deze aanslag vaak op vochtige plaatsen voorkomen. De gevelreinigen met het zogenaamde ‘stralen’ is een manier om af te rekenen met deze vervuiling. Als we kijken naar de verschillende steensoorten dan zien we dat betonnen stenen het best met stoomreinigen gereinigd worden. Kalkzandstenen zijn wat meer poreus en daardoor ook sneller vies. Het is zaak dergelijke stenen eens per tien jaar te impregneren. Stoomreinigen is echter voldoende als je de aanslag wilt wegnemen. Bij een rode baksteen heb je het probleem dat die snel vuil door uitlaatgassen. Chemisch reinigen is dan juist de beste optie. 

Stoomreinigen kun je vaak zelf doen

Lichtgele stenen kun je het beste reinigen met een nevelstraaltechniek, terwijl stucwerk om een meer mildere manier van reinigen vraagt. Heet water en een niet te sterk reinigingsmiddel is daarvoor vaak al voldoende. Als het om stoomreinigen gaat, dan kun je dit vaak prima zelf doen, mits je beschikt over een hogedrukreiniger natuurlijk. Tip: laat alles waar chemische middelen voor noodzakelijk zijn vooral aan een professional over. 

Gevelreiniging verlengt de levensduur van de gevel en geeft het pand weer een prachtige frisse uitstraling. Maar op welke manieren je jouw gevel moet reinigen ligt dus aan het materiaal van de gevel en het type vervuiling. Zoals je hierboven hebt gelezen onderscheiden we hoge druk, stoom, droogijsstralen of chemisch reinigen. Natuurlijk is elke situatie verschillend. Een specialist zal bepalen welke techniek de beste is voor het schoonmaken van jouw muren. Zij hebben de kennis en ervaring om veilig, snel en efficiënt al het vuil, graffiti, kauwgom en andere bekladding van je gevel te verwijderen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
bed-wassen-tips Previous post Zo vaak moet je jouw beddengoed écht wassen
Houten jaloezieen opmeten Next post Houten jaloezieen opmeten in drie stappen