Read Time:2 Minute, 58 Second

Vind jij een knapperend haardvuur ook zo gezellig? Maar ja, hout stoken is best slecht voor het klimaat. Toch? Niet als je dat doet in een pelletkachel! Dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee.

Pelletkachels steeds populairder

Tegenwoordig zie je in steeds meer huizen een pelletkachel staan als duurzaam alternatief voor een open haard of houtkachel. En die grote populariteit is eigenlijk heel logisch. Een pelletkachel heeft een veel hoger rendement. Dat scheelt flink in de stookkosten. Ook zorgen pelletkachels door het hoge rendement voor veel warmte. Daarnaast zijn ze ook nog eens gebruiksvriendelijk. Voor veel mensen is de duurzaamheid van pelletkachels de belangrijkste reden om te kiezen voor dit type kachel. Ze zijn duurzaam omdat ze branden op houtpellets. De verbranding van houtpellets is CO2-neutraal, dus niet schadelijk voor het klimaat.

De voordelen

Wil jij ook op een verantwoorde manier zorgen voor een lekker warme woonkamer, serre of keuken? En genieten van de uitnodigende gezelligheid van echt vuur? Als je nog twijfelt over de aanschaf van een pelletkachel, zullen de voordelen ervan je vast overtuigen. Daarom even alle voordelen van verwarmen met een pelletkachel op een rij:

• Pelletkachels hebben een bijzonder hoog rendement van ongeveer 85%.

• Deze manier van verwarmen is klimaatneutraal (CO2-neutraal).

• Houtpellets zijn een duurzame energiebron.

• Je energierekening gaat tot wel de helft omlaag.

• Na verbranding blijft slechts een half procent asresten over.

• Met een thermostaat regel je jouw ideale temperatuur.

Hoe werkt een pelletkachel?

Om je huis te verwarmen met een pelletkachel gebruik je geen stukken hout zoals bij een open haard of houtkachel, maar speciale houtpellets. Dit zijn kleine korrels hout. Houtpellets zijn onder hoge druk samengeperst. Daardoor zorgen ze voor een veel hoger rendement dan grotere stukjes hout. Een pelletkachel gebruiken is heel eenvoudig. Je stopt de pellets in het reservoir van de kachel. Vervolgens gaan de houtkorrels automatisch naar de verbrandingskamer. Je geeft via de thermostaat aan hoe hoog de temperatuur moet zijn. De pelletkachel brengt dan precies de hoeveelheid houtpellets naar de verbrandingskamer die nodig is om je kamer te verwarmen tot de temperatuur die jij wilt. Je begrijpt dat je daardoor nooit te veel brandstof gebruikt. De kachel doet het werk voor je: nauwkeurig verwarmen en je energierekening verlagen!

Wat je verder moet weten over pelletkachels

Als je erover denkt om een pelletkachel te kopen, wil je natuurlijk weten hoe duur ze zijn. Het antwoord is niet zo eenvoudig, want de prijs hangt af van de mogelijkheden. Daardoor koop je al een pelletkachel voor ongeveer €1000. Kies je voor een luxe model, dan kan de prijs oplopen tot €10.000. Verder is veiligheid natuurlijk belangrijk voor een kachel. Pelletkachels zijn heel veilig dankzij de sensoren die oververhitting voorkomen. Ook gaat een pelletkachel in de slaapstand als er iets mis is. Toch is het goed om erop te letten dat de kachel van je keuze CE-gecertificeerd is. Dan weet je zeker dat het goed zit met de kwaliteit. Wil je nog meer veiligheid? Koop dan DIN+-gecertificeerde houtpellets. Je weet dan zeker dat je goede kwaliteit houtpellets koopt en de verbranding loopt beter. Ook de aansluiting moet op de juiste manier gebeuren voor optimale veiligheid. Er zijn twee manieren om te zorgen dat pelletkachels veilig de rook kwijt kunnen. Dat kan door een rookkanaal van de kachel naar het dak te maken. Maar het rookkanaal kan ook door een muur gaan. Dat heet een gevelaansluiting. Pelletkachels zijn heel veilig. Toch is het een goed idee om je kachel en het rookkanaal elk jaar te laten controleren en reinigen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
woonkamer interieur geel met grijs Previous post Woonkamer interieur met geel en grijze accenten
voordelen van klein wonen Next post Vijf voordelen van een kleine woning