Read Time:2 Minute, 40 Second

Ben je op zoek naar een plant met karakter en weinig onderhoud? De cactus maakt een ware comeback in het interieur. Vandaag zetten we de cactus in het zonnetje!

De cactus was voorheen vooral te vinden in saaie kantoorruimtes. Makkelijk in onderhoud en het gaf een leuk accent op de werkplek. Vandaag de dag is er veel meer keus in verschillende soorten cactussen. Variërend in vormgeving en grootte is een cactus in huis een levendige toevoeging op het interieur. Verschillende soorten cactussen op een tray midden op tafel geeft je woonkamer een geweldige feature point. Deze eigenzinnige plant geeft ruimte aan creativiteit en brengt plezier in je interieur.

In welk interieur past de cactus het beste?

De cactus wordt vaak gezien als een stoere en robuuste plant voor mannen. De cactus laat echter ook een hele zachte kant zien door ronde vormen of fel gekleurde bloemen. Denk maar eens aan de lidcactus die in volle bloei staat of de schattige babycactussen van klein formaat en in diverse groentinten. De cactus kun je in manden of potten zetten die aansluiten op jouw interieur. Doordat dit soort plant weinig onderhoud nodig heeft, geeft een cactus in huis een bepaalde rust in je dagelijkse routine. Ga je twee weken op vakantie dan staat de cactus er nog net zo mooi bij als toen je vertrok. Dit is een ideale plant voor mensen die houden van groen in huis, maar niet over groene vingers beschikken. 

Een blije cactus in de zon

Het is een misvatting om te denken dat een cactus geen zonlicht nodig heeft. Cactussen houden ervan om in vol zonlicht te staan en geven de voorkeur aan droge lucht. Je hoeft niet bang te zijn dat de cactus hierdoor uitdroogt van de hitte. Cactussen zijn eerder overgevoelig voor vocht, want dat is de meest voorkomende oorzaak van wortelrot. De periode tussen november en maart kun je het beste helemaal geen water geven. In de koude maanden zet je de cactus op een koele plek, zodat de cactus in overlevingsmodus gaat en zo weer tot bloei komt. In maart kun je weer om de maand water geven. Voel wel eerst even of de aarde echt droog is, is dit niet het geval sla dan maar een keertje over. De cactus is een sterke plant en zal met de juiste verzorging een leven lang meegaan. 

Van ukkie tot reuzencactus

De Blossfeldia liliputiana is de kleinste cactussoort en heeft de bescheiden afmeting van 10 tot 12 millimeter. De Sauguaro daarentegen is de grootste cactussoort en groeit tot een hoogte van ruim 13 meter. Tussen deze twee cactussoorten zitten nog eens 200 cactusfamilies die allemaal verschillen van vorm, kleur en grootte. Je kunt er dus van op aan dat er voor ieder interieur wel iets leuks te vinden is. Het geeft daarom ook een speels effect als je met hoogte- en kleurverschillen werkt. Ook de potjes of mandjes hoeven niet perse te matchen. Door gebruik te maken van structuur, hoogteverschillen en print tover je in een verloren ruimte een mooie eyecatcher. Cactussen geven energie en brengen balans in je leefomgeving. Breng ook meer groen in je leven en geniet van de eenvoud van de karaktervolle cactus.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
nieuwewonen - foto 1 Previous post Een groendak of groenmuur: dé opkomende interieurtrend
buitenboel aanpakken Next post Pak zelf de buitenboel eens goed aan!