Read Time:2 Minute, 43 Second

Huisbranden kunnen op elk moment gebeuren en iedereen zou eigenlijk het risico zo klein mogelijk moeten maken. Het is immers altijd beter om te voorkomen dan om te genezen. Belangrijk om te weten is hoe je de eerste tekenen van een woningbrand kunt herkennen en hoe je het kan voorkomen. Hieronder staan de 6 belangrijkste tips tegen woningbranden:

  • Blijf in de keuken bij het bereiden van eten, daar is de kans op brand het grootst. Houd het fornuis, oven, vaatwasser en andere keukenapparatuur uit de buurt van brandbare materialen – dit helpt de kans op vonken die brand veroorzaken te minimaliseren. 
  • Haal de stekkers van apparatuur uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. 
  • Zorg dat je wasmachine en droger de warmte kwijt kunnen. De ruimte mag niet afgesloten worden. Plaats de apparaten dan ook niet in een kast. Blijf ook thuis en wakker bij gebruik van beide apparaten.  
  • Houd jouw huis schoon en opgeruimd om te voorkomen dat rommel de brand sneller verspreidt. 
  • Installeer rookmelders of bewateringssystemen en test regelmatig of ze nog goed werken. 
  • Als je merkt dat jouw lampen flikkeren of dimmen, ook al zijn ze nieuw, vervang ze dan zo snel mogelijk zodat je niet voor verassingen komt te staan. 

Wat is jouw rol bij brandpreventie?

Brandpreventie is cruciaal voor je veiligheid in huis. Onder brandpreventie verstaan we drie dingen: maatregelen om een brand te voorkomen, een brand te beperken en een plan om het pand veilig te verlaten. Deze maatregelen kan je zelf nemen om je woongenot te vergroten. Beveiligingsbedrijven zoals BINK Beveiliging helpen je hier graag bij.  

Voorkomen maximale vernietiging omgeving

Als je in een ouder, brandgevoelig huis woont, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar ook voor nieuwbouwhuizen is branddetectie verstandig. Door het plaatsen van rookmelders kan je in een vroeg stadium de brand ontdekken. Zo heb je meer tijd om de woning veilig te verlaten en de hulpdiensten te waarschuwen. Als je er vroeg bij bent, kan grote schade ook worden voorkomen. Kies je voor een brandmeldinstallatie (BMI) dan worden er naast rookmelders ook sirenes en flitslichten gemonteerd. De BMI kan eveneens nooduitgangen ontgrendelen en blusinstallaties/sprinklersystemen activeren. Dit is voor zowel woningen als in commerciële gebouwen effectief.

Beschermen tegen de dreiging van een huisbrand

Huisbranden zijn de op één na belangrijkste doodsoorzaak binnenshuis in Nederland. Elk jaar eisen ze tientallen levens. Huisbranden worden vaak veroorzaakt door zaken als kookongevallen, defecte bedrading en verwarmingsapparatuur die niet recentelijk is onderhouden. Weten hoe je jouw gezin kunt beschermen tegen de dreiging van een huisbrand kan levensbepalend zijn.

Een van de belangrijkste dingen die je direct kunt doen om jouw gezin te beschermen, is het creëren van een vluchtroute voor elke kamer in huis. Dit omvat deuren en ramen die naar buiten leiden. Iedereen die in de woning woont moet deze route dan ook leren.

Daarnaast mag je het plaatsen van rookmelders niet vergeten. Het lijkt misschien gezond verstand, maar de tips die in dit artikel worden beschreven, kunnen jou helpen veilig te verblijven in jouw eigen huis. Ontvang je graag hulp en tips van professionals? BINK Beveiliging adviseert je graag over de rookmelders en brandmeldinstallatie, die aanbevolen zijn om jou en je gezin te allen tijde te beschermen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
duurzamer wonen Previous post Duurzamer wonen? Volg dan deze tips
huis verkopen Next post Je huis binnenkort verkopen? Loop deze checklist af!