Read Time:2 Minute, 47 Second

Het balkon inrichten lijkt misschien eenvoudig, omdat je maar weinig ruimte hebt om iets moois van te maken. Maar niets is minder waar; er komt nog heel wat bij kijken bij een balkon inrichten.

De windrichting en planten op het balkon

Allereerst is de windrichting belangrijk. Wil je bijvoorbeeld planten op je balkon, die niet tegen wind of felle zon kunnen, dan moet je daar eerst meer over te weten komen. In elk geval zijn sterke planten het meest praktisch voor op het balkon; in Nederland regent het vaak en waaien kan het ook flink.

Hangplanten bieden ook een uitstekende oplossing. Het staat allereerst al gezellig en de ruimte onderin kan worden ingericht met een zitmogelijkheid. Is er een balkonhek, dan kies je het meest makkelijk voor een tafeltje dat je daaraan vast kunt maken. Deze tafeltjes zijn in hoogte verstelbaar en zijn ook vaak nog eens voorzien van een inklapbaar blad. Wanneer je het tafeltje niet gebruikt, heb je er op die momenten dan ook geen last van.

Consulteer je huisbaas voordat je je balkon inrichten gaat

Overleg altijd even met de huisbaas in hoeverre je iets aan de buitenkant van het balkonhek mag hangen. Sommige verhuurders willen een neutraal beeld behouden, terwijl er bij andere veel te bespreken valt. Alvorens je een plan maakt hoe je je balkon inrichten wilt, zijn dit allemaal praktische zaken om te weten. Het plezier dat je beleeft aan jouw eigen balkon hangt onder andere samen met hoe je er in het geheel naar kijkt.

Stel dat je een volledig afgesloten balkon hebt, met eigen afvoergoot en het balkon is gelegen aan de zonnige kant. Je balkon inrichten doe je misschien zoals je de woonkamer en de rest van het huis hebt ingericht. Je laat de kleuren en materiaalsoorten overgaan in die op je balkon. Of maak je van je balkon een compleet ander beeld?

Balkon om te zonnen?

Verwacht je vaak languit in de zon te liggen, dan is een veldbed of ligstoel natuurlijk heerlijk. Hou er dan wel rekening mee dat, zodra deze uitgeklapt staat, er weinig ruimte over blijft voor andere spullen. Het inklapbare tafeltje en enkele planten is dan voldoende. Je mag wel enigszins bewegingsruimte over houden, wat dacht je bijvoorbeeld nog van een parasol?

Handig inklaptafeltje

Over een inklapbaar tafeltje is in de afgelopen jaren flink nagedacht. Het is allang niet meer het eenvoudige plankje aan enkele metalen buizen vastgemaakt. Je kunt het blad zelf versieren met verschillende soorten plakzeil, maar je kunt ook meteen al kiezen voor een roze, blauwe of oranje tafel. Ook zijn deze tafeltjes verkrijgbaar in verschillende soorten hout, al dan niet met een patroon erin gevlochten.

Praktisch inrichten van het balkon

Voor een parasol op je balkon kies je vanzelfsprekend voor een niet al te groot formaat. Daarbij is het praktisch, wanneer de steel geknikt kan worden, zodat je continue beschermd bent tegen de felle zonnestralen. Gebruikte je op de vloer van je balkon al kunstgras? Je kunt het hele balkon inrichten alsof je buiten in de tuin zit. Denk aan houten vlonders op de stukken waar het kunstgras niet praktisch is. En die wilgen windscherm tegen de inkijk van de buren? Je haalt vanzelf de natuur binnen op je balkon, als in een binnentuin.

Je balkon inrichten is nog niet zo gemakkelijk, maar de mogelijkheden zijn enorm!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De Tuintrends van 2014
Next post Kinderkamer trends