De woonkamer

De woonkamer als centrum van het huis

De woonkamer is de plek waar iedereen zich verzameld. Het centrum van het huis als het ware. Na een lange dag werken of de hele dag lessen volgen op school, is het een welkome plek om weer even op adem te komen. Languit op de bank en lekker relaxen of achter het bureau een spelletje spelen. Het is dan ook belangrijk dat de woonkamer goed is ingericht en er goed nagedacht wordt wat er allemaal in moet komen te staan. Maar niet alleen de meubels zijn belangrijk, ook de kleuren kunnen veel doen voor je gemoedstoestand.

Welke kleur voor de woonkamer?

Als je net bent ingetrokken in een nieuw huis of als je de woonkamer gewoon een andere look wilt geven, moet je jezelf eerst afvragen in welke kleuren je deze wilt inrichten. Zo weet je gelijk naar welke meubels, behang of verf je op zoek moet gaan. Om een beetje inspiratie op te doen kun je op internet op zoek gaan naar allerlei afbeeldingen van woonkamers. Zoek bijvoorbeeld op thema’s zoals een luxe, klassieke, moderne of een huiselijke woonkamer. Het is maar net welke stijl je het meest aantrekt. Wil je de woonkamers toch liever in het echt zien? Er zijn zat woonboulevards waar je hiervoor terecht kan. Een hele bekende is bijvoorbeeld de Ikea. Trek er een dag voor uit en maak er een uitje van.

Waarmee richt je de woonkamer in?

Heb je genoeg inspiratie op gedaan? Dan is het tijd om te kijken wat je allemaal in jouw woonkamer wilt plaatsen. Is je woonkamer bijvoorbeeld ruim of moet je het doen met minder? Een grote leren hoekbank van 8 zitplaatsen is natuurlijk heel mooi, maar neemt enorm veel ruimte in als je haast geen bezoek krijgt. Naast een zitbank is een salontafel ook van de basis meubels en als je veel boeken leest, kan een boekenkast ook niet ontbreken. Je kunt een mooie bureau kopen, maar als je een laptop bezit en over een innie-mini woonkamer beschikt dan is het net zo handig om het op je schoot te houden.

Inrichting van de woonkamer afhankelijk van de grootte

Als je wel begunstigd bent met een grote woonkamer, dan kun je er natuurlijk veel meubels in kwijt. Creëer verschillende hoekjes zoals een eethoek of een studeerhoek. Plaats een heerlijk zittende fauteuil naast je boekenkast om het meer uitnodigend te maken. Maar ga niet over de top door op elke centimeter iets te plaatsen, maar houdt sommige plekken bewust vrij zodat je het rustgevende en ruimtelijke behoud. Zorg er bij de woonkamer inrichting ook voor dat je vrij kunt lopen zonder struikelblokken.

Een flexibele woonkamer

Ben je een persoon die snel uitgekeken is op het interieur, maar geen duizenden euro’s wilt uitgeven voor nieuw meubilair. Kies dan bijvoorbeeld voor meubels in één kleur en verander de accessoires. Zo kun je in de herfst voor rood/bruin tinten gaan en in de lente voor pastelkleuren. Een nieuwe schilderij aan de muur geeft gelijk ook een ander look. Andere woonaccessoires waar je ook aan kunt denken zijn sierkussens in verschillende texturen en kleurtonen, een lamp, een schaal met kaarsjes of gekleurde steentjes, een klok, etc. Wat je ook zou kunnen doen, is bewust een muur in een kleur verven en de anderen wit houden. Verveelt het kleurtje? Dan hoef je niet de hele woonkamer weer over te gaan verven. Een allerlaatste tip is om bepaalde aspecten terug te laten komen in de woonkamer. Door veel verschillende items en kleuren te gebruiken, kan je woonkamer er rommelig en druk uit gaan zien.

Recente artikelen over de woonkamer