De woonkamer

De woonkamer als centrum van het huis

De woonkamer is de plek waar iedereen zich verzameld. Het centrum van het huis als het ware. Na een lange dag werken of de hele dag lessen volgen op school, is het een welkome plek om weer even op adem te komen. Languit op de bank en lekker relaxen of achter het bureau een spelletje spelen. Het is dan ook belangrijk dat de woonkamer goed is ingericht en er goed nagedacht wordt wat er allemaal in moet komen te staan. Maar niet alleen de meubels zijn belangrijk, ook de kleuren kunnen veel doen voor je gemoedstoestand.

Welke kleur voor de woonkamer?

Als je net bent ingetrokken in een nieuw huis of als je de woonkamer gewoon een andere look wilt geven, moet je jezelf eerst afvragen in welke kleuren je deze wilt inrichten. Zo weet je gelijk naar welke meubels, behang of verf je op zoek moet gaan. Om een beetje inspiratie op te doen kun je op internet op zoek gaan naar allerlei afbeeldingen van woonkamers. Zoek bijvoorbeeld op thema’s zoals een luxe, klassieke, moderne of een huiselijke woonkamer. Het is maar net welke stijl je het meest aantrekt. Wil je de woonkamers toch liever in het echt zien? Er zijn zat woonboulevards waar je hiervoor terecht kan. Een hele bekende is bijvoorbeeld de Ikea. Trek er een dag voor uit en maak er een uitje van.

Waarmee richt je de woonkamer in?

Heb je genoeg inspiratie op gedaan? Dan is het tijd om te kijken wat je allemaal in jouw woonkamer wilt plaatsen. Is je woonkamer bijvoorbeeld ruim of moet je het doen met minder? Een grote leren hoekbank van 8 zitplaatsen is natuurlijk heel mooi, maar neemt enorm veel ruimte in als je haast geen bezoek krijgt. Naast een zitbank is een salontafel ook van de basis meubels en als je veel boeken leest, kan een boekenkast ook niet ontbreken. Je kunt een mooie bureau kopen, maar als je een laptop bezit en over een innie-mini woonkamer beschikt dan is het net zo handig om het op je schoot te houden.

Inrichting van de woonkamer afhankelijk van de grootte

Als je wel begunstigd bent met een grote woonkamer, dan kun je er natuurlijk veel meubels in kwijt. Creëer verschillende hoekjes zoals een eethoek of een studeerhoek. Plaats een heerlijk zittende fauteuil naast je boekenkast om het meer uitnodigend te maken. Maar ga niet over de top door op elke centimeter iets te plaatsen, maar houdt sommige plekken bewust vrij zodat je het rustgevende en ruimtelijke behoud. Zorg er bij de woonkamer inrichting ook voor dat je vrij kunt lopen zonder struikelblokken.

Een flexibele woonkamer

Ben je een persoon die snel uitgekeken is op het interieur, maar geen duizenden euro’s wilt uitgeven voor nieuw meubilair. Kies dan bijvoorbeeld voor meubels in één kleur en verander de accessoires. Zo kun je in de herfst voor rood/bruin tinten gaan en in de lente voor pastelkleuren. Een nieuwe schilderij aan de muur geeft gelijk ook een ander look. Andere woonaccessoires waar je ook aan kunt denken zijn sierkussens in verschillende texturen en kleurtonen, een lamp, een schaal met kaarsjes of gekleurde steentjes, een klok, etc. Wat je ook zou kunnen doen, is bewust een muur in een kleur verven en de anderen wit houden. Verveelt het kleurtje? Dan hoef je niet de hele woonkamer weer over te gaan verven. Een allerlaatste tip is om bepaalde aspecten terug te laten komen in de woonkamer. Door veel verschillende items en kleuren te gebruiken, kan je woonkamer er rommelig en druk uit gaan zien.

Wie vind het nu niet leuk om zijn woonkamer in te richten of om zijn woonkamer opnieuw te herinrichten. Vaak kan de woonkamer inrichting rustgevend werken, maar ook zeker een bepaalde euforie geven.

Wat komt er allemaal bij kijken bij het inrichten van de woonkamer?

– Bepaalde smaak van jezelf. – Wil je moderne meubels of liever handgemaakte meubels. – Welke kleuren ga je gebruiken. – Ga je trends volgen of maak je er je eigen smaak van Ga vooral op zoek naar dingen waar je zelf blij van wordt. Misschien is modern wel de nieuwe stijl. Echter ben jezelf misschien meer van de handgemaakte meubels. Ga dan niet de trend achterna en kies voor je eigen smaak. Waarom dit zo belangrijk is? Je moet zelf iedere dag in je woonkamer leven en niet iemand anders. Volg daarom je eigen gevoel, en houdt er rekening mee dat het allerbelangrijkste is dat je je fijn voelt bij je woonkamer inrichting.

woonkamer inrichting

Waar ga je beginnen met je woonkamer inrichting

Natuurlijk vanzelf sprekend dat je begint met de vloeren en de muren. Houdt er echter wel rekening mee dat je al een idee hebt wat je stijl is. Bij handgemaakte meubels past geen moderne vloer, etc. Ga voor je woonkamer inrichting op je gemak kijken naar de meubels. Ga niet naar de eerste de beste winkel om een meubelstuk te kopen, maar kijk zeer zeker eerst je ogen uit. Dit zodat je zeker weer wat je wilt en hoe je je woonkamer gaat inrichten en buiten alles je het zelf ook fijn vindt. Op het moment dat je je vloer en je muren hebt gedaan is het natuurlijk belangrijk om je meubels te gaan kopen zodat je ook ziet dat er schot in de zaak komt. Ga dan na in welke winkels je bent geweest, welke trends je gezien hebt en welke keus je voor jezelf gemaakt hebt. Daarna kun je gaan kopen en je meubels inrichten zoals jij dat wilt en fijn vindt.

Kleine details

Als laatste kun je natuurlijk afsluiten met kleine details toevoegen aan je woonkamer inrichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kaarsen, bloemen, spiegel en allerlei andere kleine dingetjes. Natuurlijk is het fijn als je je woonkamer hebt ingericht, maar als je hem dan ook nog eens kan aankleden met allemaal kleine dingetjes geeft het ook een gevoel dat het echt van jezelf is en je het zelf gecreëerd hebt. Hiermee maak je je woonkamer inrichting natuurlijk ook uniek. Of je nu moderne meubels, handgemaakte meubels of ouderwetse meubels hebt maakt niet uit. Je eigen kleine tintje aan je inrichting geven is leuk en het geeft je eigen stijl nog beter weer. Het mooiste aan alles is dat door de kleine details die je toevoegt je nooit iemand tegen zult komen die de woonkamer hetzelfde heeft ingericht als jou. Ik zou zeggen begin met oriënteren, winkelen en ervaar de euforie om je eigen woonkamer in te richten naar je eigen wensen!