Read Time:3 Minute, 13 Second

Een nieuw terras wordt meestal aangelegd in het vroege voorjaar, zodat je er het hele seizoen van kunt genieten. Natuurlijk maak je eerst een tekening van hoe je het terras wilt hebben. Daarna kun je aan het werk. Maar hoe gaat dat eigenlijk, een nieuw terras aanleggen? Dit zijn 7 dingen die je vooral niet moet vergeten!

1. De locatie van je nieuwe terras

Wil je optimaal genieten van het buitenleven? Dan plaats je het terras op een plaats die wel veel zon krijgt, maar waar je ook eenvoudig schaduw kunt maken. Let erop dat je eigenlijk vooral in de vroege ochtend of in de late avond de zon wilt vangen. Heb je verschillende plekken waar je het best kunt zitten in de tuin? Dan kun je het beste een licht tuinset kopen, dat je gemakkelijk kunt verplaatsen.

2. Je materiaalkeuze

Een terras bestaat vaak uit tegels of hout. Grind wordt ook wel gebruikt, maar is doorgaans wat minder praktisch. De materiaalkeuze bepaalt de uitstraling van je terras. Gebruik je bijvoorbeeld grote antracietkleurige tegels, dan krijg je een strakke en moderne uitstraling, terwijl het gebruik van kleine antieke stenen juist een ouderwetse uitstraling geeft.

3. Zorg voor een goede voorbereiding

Bij het aanleggen van een nieuw terras komt veel werk kijken. Je kunt al heel veel zelf doen ter voorbereiding. Zo kun je bijvoorbeeld alvast de oude bestrating weghalen. Komt het nieuwe terras op een andere plaats, dan moet daar een gat worden gegraven en zand worden gestort. Vervolgens moet dit zeer grondig worden getrild, zodat het zand een stabiele bodem vormt. Als het misgaat met deze voorbereidingen, is de kans groot dat je nieuwe terras al snel gaat verzakken.

4. Zelf doen of laten doen?

tuinonderhoud zelf doen

Bestraten lijkt helemaal niet zo moeilijk als je het ziet. En op zich is het ook niet zo moeilijk. Het is echter wel handig als je al ervaring hebt met bestraten. Heb je dat niet, dan is het verstandig om er iemand met ervaring bij te halen als hulp. Je moet ook lichamelijk sterk zijn en langdurig op je knieën kunnen werken. Lukt het niet? Dan kun je een stratenmaker of hovenier inschakelen.

5. Pas je tuinmeubels aan

Bij een nieuw terras horen meestal ook nieuwe tuinmeubels. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een tuinset qua uitstraling niet past bij een nieuw terras. En misschien was je sowieso al van plan om nieuwe tuinmeubelen te kopen. Het is natuurlijk zonde als je een prachtig nieuw terras hebt, maar je oude tuinmeubels blijken er niet bij te passen.

6. Zorg voor genoeg schaduw

Als je nieuwe terras klaar is, wil je er optimaal van kunnen genieten. Daarom is het goed om meteen na te denken over het maken van schaduw. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een grote parasol. Maar het is ook een goede optie om te kiezen voor een schaduwdoek. Een verschuifbaar schaduwdoek is het meest ideaal, want dan kun je de hoeveelheid schaduw gemakkelijk aanpassen. 

7. Maak het terras gezellig

bestrating tuin

Bij het opstellen van een budget voor een nieuw terras, denk je meestal vooral aan het materiaal, het uurloon en eventueel een nieuw tuinset. Toch is het ook verstandig om wat geld opzij te zetten voor het afronden van het project. Een nieuw terras is best mooi, maar is vaak nog kaal en ongezellig. Kies dus voor een aantal mooie decoraties om de juiste sfeer te creëren, zodat je echt volledig kunt genieten van het buitenleven. Denk bijvoorbeeld alvast na over het aanleggen van tuinverlichting, zodat je dat kunt combineren met het aanleggen van het nieuwe terras.

gezellig tuinterras

Een nieuw terras aanleggen is een mooie gelegenheid om eens goed te kijken naar je tuin. Is de indeling wel goed? Wat zou je graag anders en beter willen doen? Nu weet je precies waar je op moet letten als je een nieuw terras gaat aanleggen in je tuin.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
interieurtips om de hal in te richten Previous post Je hal praktisch en stijlvol inrichten met deze handige tips
tips om behang te kiezen Next post Eerste hulp bij het kiezen van het juiste behang