Read Time:2 Minute, 59 Second

Zowel de wasmachine als de wasdroger zijn flinke energieslurpers in huis. En met die almaar stijgende energietarieven is dit een goed moment om te kijken hoe je hierop kunt besparen. We geven je 5x simpele tips. Kijk welke voor jou relevant zijn en druk het verbruik van deze huishoudelijke apparaten terug. Succes!

  1. Investeer in energiezuinige wasmachine en droger

Besparen begint met het gebruik van energiezuinige apparaten. Dat klinkt juist als een investering, maar het tegendeel is waar. Zo verbruikt een droger van tien jaar oud al snel €160 meer per jaar dan een nieuw en energiezuinig model. Op termijn verdien je die investering dus terug en pluk je er zelfs de vruchten van. 

Hoe vind je een energiezuinige wasmachine en droger? Maak gebruik van een vergelijkingssite als DeBeste.com. Die zet voor jou de best beoordeelde modellen op een rijtje, waarbij het energielabel een belangrijke factor is voor de beoordeling. Wasmachines vergelijken en drogers vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk!

  1. Gebruik de eco-stand van de wasmachine

Wanneer jij je wasjes slim inplant met voldoende tijd, dan kun je de wasmachine aanzetten op de eco-stand. Deze stand doet er een stuk langer over om een wasje te draaien, waardoor veel mensen denken dat het allesbehalve energiezuinig is. Dit hangt echter niet af van de tijd die de machine aan het draaien is. Nee, want die eco-stand gaat slimmer om met de opwarming van water, waardoor je onder de streep ongeveer 30% voordeliger uitkomt dan wanneer je op het reguliere programma op dezelfde temperatuur zou wassen.

  1. Haal de wasdroger op tijd leeg

Nadat de droger gereed is, blijft hij normaliter nog even doordraaien. Dat doet hij om kreukels te voorkomen. Hoor je het piepje dat hij klaar is? Dan haal je bij voorkeur het wasgoed er zo snel mogelijk uit en zet je de droger uit. Ben je vaak niet thuis wanneer je rondes draait? Kies dan voor een slimme droger die je met app kunt bedienen. Dan zet je hem via je smartphone uit. Handig! Overigens gaat dat ‘op tijd leeghalen’ niet alleen over de was, maar ook over de pluizenfilter. Reinig deze na elke droogbeurt. Daardoor verbruikt je droger minder stroom én verklein je de kans op brand.

  1. Voorkom onnodig (heet) wassen en drogen

Zet de wasmachine pas aan als deze echt vol is en gebruik geen hogere temperatuur dan nodig. Dat is niet alleen beter voor de energierekening, maar ook voor het wasgoed. Door de wrijving wordt het namelijk beter schoon. Als jij je kleding snel in de was gooit dan kun je er tevens voor kiezen om het eens wat vaker buiten uit te hangen. Dat is immers beter voor je kleding, waardoor je ook weer op nieuwe kleren bespaart. Dat geldt ook voor de droger: hang (vooral kleding) uit op het wasrek in plaats van het in de droger te doen. Daarmee kun je bij bepaalde kleding zelfs ook een strijkbeurt besparen. Scheelt tijd en energie.

  1. Was en droog tijdens daluren

Grote kans dat jouw energiemaatschappij zowel een regulier tarief als een daltarief hanteert. Dat laatste wil zeggen dat je tijdens bepaalde tijdstippen voordeliger van gas en stroom gebruik maakt. Kortom, dat is het juiste moment om je wasmachine en droger aan te zetten. Vaak zijn die daluren van 23.00 uur tot 7.00 uur (Limburg en Noord-Brabant al vanaf 21.00 uur). Check voor de zekerheid de voorwaarden van jouw energiemaatschappij. Geen tijd om tot dan te wachten met aanzetten? Maak dan gebruik van de optie ‘Startuitstel’, waarmee je het apparaat tot een later moment kunt programmeren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
badkamer groter Previous post Zo lijkt jouw badkamer een stuk groter!
isolatiematerialen Next post Makkelijke manieren om je huis beter te isoleren