Read Time:3 Minute, 47 Second

Slaap je slecht en lig je dikwijls te woelen in bed? Dit zou wel eens kunnen liggen aan de inrichting van je slaapkamer. Een verkeerde inrichting kan namelijk een negatieve invloed hebben op je lichaam en geest. Daarom hebben we voor jou de meest voorkomende fouten bij de inrichting van je slaapkamer op een rijtje gezet. Na het lezen van dit artikel weet je wat je uit de weg kunt gaan of wat je kunt doen om je slaapkamer beter in te richten. En voordat je het weet, slaap je weer als een roosje!

1. Te grote meubels in een te kleine slaapkamer

Een bed, nachtkastje en kledingkast vormen de basis van een goede slaapkamerinrichting. Alle andere meubels en grote spullen kan je beter in een andere ruimte plaatsen. Deze items maken je slaapkamer alleen maar voller en voller, totdat je je niet meer goed voelt in je kamer. Bovendien zorgt het gebrek aan bewegingsruimte ervoor dat je stress hebt en dit heeft een negatief effect op je nachtrust.

In een grote slaapkamer kan je zonder problemen een grote kledingkast neerzetten. In een grote ruimte ziet ze er niet zo lomp en druk uit als in een kleine slaapkamer. Wanneer je in een kleine kamer toch een grote kast nodig hebt, zet hem dan bij voorkeur in een nis. Bij gebrek aan ruimte is een kledingkast op maat een goede oplossing. Dan kan je bijvoorbeeld een kast met schuifdeuren nemen om plaats te besparen, en zo oogt het meubelstuk ook niet zo groot meer.

Fouten bij de inrichting van je slaapkamer

2. Rommel in de slaapkamer

Als je van een goede nachtrust wilt genieten, dan moet je rommel in de slaapkamer absoluut vermijden. Papieren, je laptop, tablet, een berg vuile was, een droogrek en strijkplank horen niet thuis in deze ruimte. Echter verstoppen veel mensen rommel onder het bed of in hun kledingkast, omdat ze er elders geen plek voor hebben. Zeker in een kleine woning kan het een uitdaging zijn om al je spullen netjes op te bergen.

Nu vraag je je waarschijnlijk af: waar moet je al die spullen dan kwijt? Het antwoord is simpel: in je slaapkamer, maar niet op bovenstaande manier. In plaats daarvan kan je opbergruimte creëren. In een kledingkast op maat kan je bijvoorbeeld verschillende vakken inrichten, waar je stofzuiger of strijkplank netjes in passen.

3. Beeldschermen

We zeiden het hierboven al: elektronica hoort niet thuis in je slaapkamer. Veel mensen hebben last van slaapproblemen. Naast geestelijke problemen zoals stress is het flikkerende beeldscherm hier een oorzaak van. De televisie, smartphone, tablet en laptop bieden je misschien ontspanning voor het slapengaan, maar vaak lukt het door die spannende serie niet om op tijd je ogen dicht te doen. 

Wanneer je voor het slapengaan gebruik maakt van blauwe schermen, maakt je lichaam minder melatonine aan, de stof die je nodig hebt om lekker in slaap te kunnen vallen. Als je ‘s avonds dus ligt te draaien en te keren in bed, is het een goed idee om de beeldschermen uit je slaapkamer te verbannen.

Fouten inrichting slaapkamer

4. Te veel of te weinig licht

Tenslotte is het licht in je slaapkamer een belangrijke factor voor een goede of slechte nachtrust. Gezellige, warme verlichting zorgt voor een ontspannen gevoel, maar om te lezen of om je om te kleden is dit licht niet de beste keuze. Een felle lamp aan het plafond is dan weer goed om je om te kleden, maar zorgt niet voor een gezellige sfeer. 

En dan is er ook nog de straatverlichting die je ‘s nachts wakker houdt, terwijl rolgordijnen je slaapkamer dan weer te donker kunnen maken. Wat betreft dit laatste, kan je eventueel donkere gordijnen ophangen. Deze laten ‘s ochtends de eerste zonnestralen binnen zodat je niet in een pikdonkere kamer wakker wordt. Natuurlijk moet je hierbij kijken naar wat je zelf het prettigste vindt. 

Een goede basisverlichting in de slaapkamer is essentieel. Denk aan een plafond lamp, muur verlichting of staande lamp. Hierbij is het belangrijk dat de helderheid hoog genoeg is. Wat ook handig is, is dat je het licht vanuit je bed aan en uit kunt doen. Daarnaast moet je leeslampje fel genoeg zijn, want anders maak je je ogen alleen maar moe wanneer je leest.

Voor een gezellige sfeer in de slaapkamer heb je ook een paar kleinere lichtbronnen nodig. Een staande lamp is hiervoor ideaal, maar je kunt ook denken aan indirecte verlichting van achter een commode of hoekje. Er zijn tal van mogelijkheden! Geef wel altijd de voorkeur aan warmer licht als het om indirecte verlichting gaat.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
sfeervolle verlichting Previous post Drie manieren om je woning sfeervol te verlichten
keukentrends van 2022 Next post Wat worden de keukentrends in 2022?