Read Time:2 Minute, 7 Second

Als je jouw woning wilt verduurzamen, zijn zonnepanelen een goede investering. Op de lange termijn kun je hier erg veel geld mee besparen. Gemiddeld heb je de kosten al binnen 10 jaar terugverdiend. Bovendien is het gebruik van zonne-energie een stuk beter voor het milieu. Sta jij op het punt om zelf zonnepanelen aan te schaffen? Verdiep je dan ook eens in het onderhoud van de panelen. Met het juiste onderhoud kun je optimaal profiteren van alle voordelen. De belangrijkste tips en informatie vind je in dit artikel.

Waarom zonnepanelen onderhouden?

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen en zo lang mogelijk genieten van het beste rendement? Houd je dan vanaf het begin al serieus bezig met het onderhoud. Hoewel zonnepanelen een vuilafstotende laag hebben, kan vuil zich na verloop van tijd toch ophopen. Door vuil kunnen de panelen minder zon opvangen en dus minder stroom produceren. Dat is zonde! 

Hoe moet je zonnepanelen reinigen?

Het is mogelijk om de zonnepanelen zelf te reinigen, maar wel belangrijk dat je let op de veiligheid. Als je de zonnepanelen veilig en eenvoudig kunt bereiken, is het schoonmaken geen lastige klus. Verwijder het vuil met kalkvrij water en een zachte doek of spons. Maak nooit gebruik van een hogedrukreiniger of van borstels die krassen kunnen veroorzaken. Ook het gebruik van schoonmaakmiddel raden we af. Als het niet lukt om al het vuil te verwijderen of liever niet zelf het dak op gaat, kun je een professional inschakelen voor het onderhoud.

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je de zonnepanelen moet (laten) schoonmaken is helemaal afhankelijk van de vervuiling. Dit zal per locatie, seizoen en situatie verschillen. Op sommige plekken heb je bijvoorbeeld meer last van fijnstof en op andere plekken zijn bladeren en vogelpoep het grootste probleem. Probeer het zelf in de gaten te houden of laat de zonnepanelen regelmatig inspecteren door een vakman. Minimaal één keer per jaar. Een handige tip is om te kijken naar de staat van je auto of de ramen. Is alles erg vuil geworden door een regenbui met Saharazand? Dan kunnen de zonnepanelen hoogstwaarschijnlijk ook wel een poetsbeurt gebruiken. Je kunt de panelen beter iets te vaak schoonmaken dan te weinig.

Beste moment om zonnepanelen te poetsen?

Als je zo min mogelijk tijd wil besteden aan het onderhoud, moet je een goed moment uitkiezen. Zorg ervoor dat de zonnepanelen schoon zijn zodra het gemiddelde aantal zonuren weer oploopt. Zo geniet je van een maximale opbrengst. Het ideale seizoen om zonnepanelen schoon te maken is dus (het begin van) de lente.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
stalen binnendeuren Previous post Waarom je stalen binnen deuren voor je huis zou moeten kiezen
keuken apparaten Next post Welke apparaten mis je waarschijnlijk in de keuken?