Read Time:3 Minute, 52 Second

Leren hoe je rozen op de juiste manier snoeit, zal het verschil maken voor de gezondheid en het bloei potentieel van je planten. Slechts een beetje knowhow kan een lelijk bloembed veranderen in een prachtige. Met onze tips voor het snoeien van rozen kun je jaar na jaar genieten van gezondere rozen. Zo houd je je rozen planten in topconditie voor de mooiste bloemen!

Met hun zachte bloemen en betoverende geur behoren rozen zeker tot de mooiste tuin planten om te kweken. Maar of je nu nieuw bent in het kweken van rozen, of al een gevestigde rozentuin hebt, het is goed om wat snoei vaardigheden achter de hand te hebben. Dit omdat rozen behoorlijk vatbaar zijn voor ziekten en vormverlies als ze niet regelmatig worden gesnoeid.

Er zijn echter enkele verschillende soorten rozen en ze moeten niet allemaal op dezelfde manier worden gesnoeid. Dat gezegd hebbende, als je in gedachten houdt met wat voor soort roos je te maken hebt, of het nu gaat om een klimmer of een kruiper: snoeien is een vrij eenvoudige taak die grote voordelen kan opleveren bij het gezond houden van je plant.

Om je op weg te helpen, geven we je hieronder advies over de beste tijden en methoden voor het snoeien van rozen voor alle gangbare variëteiten. En onthoud dat alle rozen altijd een naar buiten wijzende knop moeten hebben, met een schuine snede van ongeveer 6 mm erboven. Lees dus snel verder, zodat je ervoor kunt zorgen dat je tuin er jaar na jaar fantastisch uitziet en goddelijk ruikt.

Hybride soorten rozen

Het snoeien van Floribunda-rozen, Engelse rozen en hybride soorten is eenvoudig en zorgt ervoor dat ze er op hun best uit blijven zien. Na het verwijderen van dood, ziek of beschadigd hout, snoei je de hybride stengels terug tot drie of vier knoppen boven de snede van vorig jaar, net boven een naar buiten gerichte knop. Bij het snoeien van Floribunda-rozen en Engelse rozen, moet je iets minder hard terugsnoeien: ga voor vier of zes knoppen boven de snit van vorig jaar.

rozen snoeien

Struikrozen kunnen onhandelbaar worden met weinig bloei, als ze niet goed worden gesnoeid. Weet je niet zeker wat een struikroos is? Hybride thee rozen hebben één bloem per steel, terwijl Floribunda-rozen ook wel ’trosbloem rozen’ worden genoemd, omdat ze meerdere bloemen per steel hebben. Engelse rozen  is een vrij nieuwe rozengroep.

Patio en miniatuur rozen snoeien

Het snoeien hiervan is vergelijkbaar met het snoeien dat wordt aanbevolen voor struikrozen. Snoei de sterke stelen terug tot 10-15 cm voor miniaturen en iets hoger voor terrasrozen. Af en toe verschijnen er sterke, krachtige scheuten, die het algehele uiterlijk van de plant bederven. Verwijder deze in hun geheel, zodat de plant een evenwichtig gestel door het groeiseizoen heen heeft.

Zo snoei je verschillende soorten rozen!

Zo moet je struikrozen snoeien

Net als bij struikrozen is een open hart (om te voorkomen dat stelen naar binnen groeien en wrijven) ideaal. Het is echter belangrijker om een ​​vertakkend raamwerk op te bouwen met zijscheuten die bloeiende ‘sporen’ produceren.

Verminder dus de hoofdstelen met ongeveer een derde en de zijscheuten met de helft tot twee derde. Dun indien nodig slechts één of twee oudere stelen uit. Deze rozen zijn gekweekt om veerkrachtig en herbloeiend te zijn, met indrukwekkende bloemen. Er is een enorme variëteit, maar enkele van onze favorieten zijn de felroze ‘Bonica’ of de geclusterde witte bloemen van ‘Little White Pet’.

Klimrozen snoeien

Klimrozen hebben grote bloemen (maar kleinere trossen) en stijvere. Ze zijn prachtig wanneer ze rond een prieel worden geleid. Ze hebben meestal slechts een lichte snoei nodig. Bewaar het grootste deel van de plant en zaag alleen dood, ziek of beschadigd hout weg. Behoud nieuwe groei en snoei bloeiende sporen terug tot twee knoppen.

Ze bloeien het beste op nieuw hout, dus verwijder al het bloemrijke hout en bewaar eventuele nieuwe aangroeiingen. Gebloeid hout heeft bottels en kan worden teruggesnoeid tot aan de basis van de plant, waar een nieuwe groei ontstaat. Snoei zijscheuten terug tot op één of twee knoppen om de bloei volgend jaar te stimuleren.

verschillende soorten rozen snoeien

Zo moet je grondbedekkende rozen snoeien

Knip dood, ziek of beschadigd hout weg, evenals alle zwakke en rechtopstaande scheuten. Verminder sterke zijscheuten met een derde. Als de planten te vol raken, dun dan uit door ongeveer een derde van de stelen te verwijderen. Misschien vind je het zelfs gemakkelijker om een ​​bed van deze rozen aan te pakken met een heggenschaar.

Deze rozen, gekozen om grote bedden of hellende oevers te bedekken, hebben slechts een lichte snoei nodig. Als ze eenmaal zijn gevestigd, moet je ze misschien wat harder snoeien om hun vorm te behouden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Wanneer is een dakraam aan vervanging toe?
Next post Langer zelfstandig wonen en leven, hoe doe je dat?