Zolang je als oudere gezond bent, kun je zelfstandig blijven wonen, maar als de gezondheid achteruit gaat, is mogelijk aangepaste huisvesting of extra zorg nodig. Gelukkig zijn er manieren om dit te krijgen, zonder direct te hoeven verhuizen. Soms moet daarvoor verbouwd worden, waar je eventueel een lening voor senioren voor kunt afsluiten. Soms is wat extra zorg voldoende, elke situatie is uiteraard anders!
De overheid wil passende huisvesting en zorg voor ouderen stimuleren
Gemeenten in Nederland hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving. De gemeente kijkt wat mensen op leeftijd met een beperking nog zelf kunnen doen en hoe familie, vrienden of buren kunnen helpen. Indien nodig kan de gemeente op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 hulp aan huis bieden.
Iemand kan zelfstandig wonen als hij of zij in staat is de dagelijkse activiteiten uit te voeren en het huishouden naar behoren te kunnen doen. Basis dagelijkse bezigheden die van belang zijn voor zelfstandig wonen zijn:
- rond bewegen
- wandelen
- persoonlijke hygiëne en verzorging
- het toilet gebruiken
- in en uit bed komen
- aan- en uitkleden
Als iemand deze activiteiten niet kan uitvoeren vanwege zijn of haar fysieke en/of mentale beperkingen, is er hulp nodig.
Maatschappelijke participatie van ouderen
Maatschappelijke participatie betekent dat ouderen ondanks lichamelijke en/of geestelijke beperkingen nog steeds andere mensen kunnen ontmoeten (in beperkte mate) en contact kunnen onderhouden met andere mensen. Zelfstandig zijn betekent natuurlijk ook boodschappen kunnen doen en deel kunnen nemen aan sociale activiteiten.
Mobiliteit
Om mee te kunnen doen in de samenleving moeten mensen mobiel zijn. De gemeente kan bij deze activiteiten ondersteuning bieden en ouderen helpen langer zelfstandig te blijven wonen. Op grond van de Zorgverzekeringswet zijn zorgverzekeraars verantwoordelijk voor de thuiszorg tot en met de opname in het ziekenhuis. Hierdoor krijgen zorgaanbieders en verzekeraars meer ruimte om integrale zorg in te richten, bijvoorbeeld bij ontslag of opname van een patiënt. Op grond van de Zorgverzekeringswet kunnen mensen medische zorg (en verpleging) thuis krijgen. Ook persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het wassen, valt onder de wet. Wijkverpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor het regelen van deze zorg. Zij beoordelen de zorgbehoefte en stellen samen met de cliënt een zorgplan op. Het verplicht eigen risico is niet van toepassing op deze diensten.