Read Time:2 Minute, 16 Second

De eerste stap om te bepalen of een dakraam van u aan vervanging toe is, is om de leeftijd ervan te achterhalen. Over het algemeen hebben dakramen een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om door een professioneel bedrijf een lekdetectie uit te laten voeren. Zo komt u erachter of er te veel energieverlies optreedt. Nieuwere dakramen zijn namelijk veel energiezuiniger en bieden betere isolatie, wat zich vertaalt in lagere stookkosten. Dit is beter voor uw portemonnee op de lange termijn. 

Ga na of het materiaal nog goed is

Het controleren van de staat is van belang bij het nemen van een beslissing. Controleer op tekenen van veroudering, zoals rot, barsten of kromtrekken van het hout, als u een houten variant hebt. Voor kunststof of metalen dakramen, zoek naar tekenen van veroudering, corrosie of beschadigingen. Als het materiaal versleten is en reparatie niet voldoende is, dan kan vervanging de beste optie zijn.

Ook kunnen er witte strepen tussen het glas ontstaan. Dit wijst op een lekkage. Het betekent dat er vocht tussen de glaslagen is gekomen wat de isolatie aantast. Als deze conditie niet kan worden opgelost met een simpele reparatie dan is het advies om het dakraam te vervangen.

Dakraam laten vervangen of opknappen

Op basis van de huidige staat van het dakraam moet er een belangrijke beslissing worden genomen: vervangen of opknappen?

Als het dakraam oud is, het materiaal versleten is of als er sprake is van lekkage, dan zou vervanging hoogstwaarschijnlijk de beste optie zijn. In dit geval zou u kunnen overwegen om te investeren in een modern VELUX dakraam, dat energie-efficiënter is, goed geïsoleerd en aanzienlijke besparingen op uw energierekening kan opleveren.

Aan de andere kant, als het dakraam nog relatief jong is en slechts kleine problemen heeft, zoals een beschadigde afdichting of een klein defect, dan zou opknappen wellicht de meest kosteneffectieve keuze zijn. Door de juiste reparaties en regelmatig onderhoud uit te voeren, kunt u de levensduur van het dakraam verlengen en de algehele prestaties ervan verbeteren.

Het is dus belangrijk om de staat van het dakraam goed te beoordelen voordat u een definitieve beslissing neemt.

Een extra tip voor vervanging

Wilt u uw VELUX dakraam vervangen, dan kunt u ook eens denken aan extra mogelijkheden. Als extra aanvulling op uw dakraam is het mogelijk een rolluik en insectenhor te plaatsen. De rolluiken bieden de perfecte oplossing voor bijna volledige verduistering, optimale warmtewering en verbeterde isolatie. Dankzij hun veelzijdige eigenschappen kunt u het binnenklimaat volledig naar wens reguleren en wordt het geluid van regen en hagel verminderd. Ook is een extra hor een mogelijkheid. Het is een ideale oplossing om insecten buiten te houden tijdens de zomerdagen. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Waar moet je aan denken als je je badkamer gaat verbouwen?
snoeien van rozen Next post Zo snoei je verschillende soorten rozen!