Read Time:2 Minute, 56 Second

Alleen omdat je niet gezegend bent met een enorme tuin, wil dat nog niet zeggen dat je er niet van kunt genieten. Kleinere tuinen hebben zelfs hun voordelen: ze zijn veel makkelijker te onderhouden en kleine veranderingen kunnen een grotere impact hebben dan in een grotere tuin. Met een paar van onderstaande tips en trucs worden zelfs de kleinste patio’s of de kleinste tuinen een buitenparadijs.

Tuinmeubilair in een kleine tuin

Meubilair neemt ruimte in beslag, dus denk na over eventuele dubbele functies die dat meubilair kan vervullen, zoals het bekleden van een verhoogde bank met een tuinkussen, zodat het dienst kan doen als bank naast een tafel, maar ook als ligbed.

Verlichting

Een half jaar lang gebruik je de tuin in Nederland niet echt, dan is het gewoon te koud en nat. Een goed gebruik van verlichting zorgt op die donkere winteravonden nog steeds voor een geweldig uitzicht van binnenuit. Verlichting moet subtiel zijn en bepaalde planten uitlichten en de tuin een gevoel van diepte geven. Natuurlijk geniet je hier in de zomer, buiten, nog veel meer van!

Planten kiezen voor een kleine tuin

Kleine tuinen kunnen een uitdaging zijn om een goede functionele samenhang in neer te zetten. Daarnaast zijn tuinen in steden vaak weggestopt en omgeven door hoge gebouwen en daardoor schaduwrijk. Kies daarom voor planten die schaduw tolerant zijn. Aan de andere kant van het spectrum kan een klein dakterras erg bloot liggen en daarom heeft het weinig zin om planten te kiezen die niet goed in de volle zon kunnen staan.

De zon

Het is belangrijk om te weten waar de zon zich de hele dag bevindt, omdat dit bepaalt wat er zal groeien waar in de tuin en ook de indeling daarvan. Op basis hiervan kun je planten en bloemen in je tuin zetten en het meubilair een plekje geven. Misschien wil je dat de tafel en stoelen in de zon staan… ​​of juist niet.

Denk na over je levensstijl

Voordat je begint met het opknappen van jouw kleine tuin, moet je beslissen wat je met die tuin wilt bereiken. Zijn jullie familie gericht? Is er behoefte aan een moestuin?  Maak een ​​lijst van alle opties waaraan je tuin moet voldoen, vervolgens kijk je naar de ‘kern wensen’ en maak vervolgens een moodboard of Pinterest-bord. Je kunt deze afbeeldingen gebruiken om in het plaatselijke tuincentrum de juiste spullen te vinden. Vergeet niet een paar ‘voor’ foto’s te maken!

Gras of niet?

Kleine tuinen met kleine gazons kunnen behoorlijk wat werk zijn. Hoewel gazons praktische en geweldige plekken zijn om te spelen, zouden meer planten en geen gazon logischer zijn voor een kleine tuin. Stel je een kronkelend pad voor met planten en bloemen aan weerszijde, met een vredig bankje dat verborgen ligt tussen al het groen. Wil je toch een gazon, overweeg dan een kunstgrasveld.

Welke planten te kiezen voor een kleine tuin?

Aangezien de ruimte beperkt is in een kleine tuin, moet je rekening houden met de grootte die een plant zal bereiken. Een plant die te groot is voor de ruimte, gaat hem domineren ten koste van andere planten en het uitzicht. Bedenk ook in welke tijd van het jaar planten zullen bloeien en hoe lang. Je zou moeten proberen een tuin te creëren die het hele jaar door interessant is, zodat wanneer de ene plant is uitgebloeid, de andere juist begint te bloeien. Kleine tuinen hebben vaak smalle stroken aarde, dus door planten van verschillende hoogte te kiezen kun je een meer dramatisch effect creëren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
houten tuinmeubelen Previous post 5 x handige tips voor het maken van je eigen tuinmeubelen
blote voeten tuin Next post Do’s en dont’s: een blote voeten vriendelijke tuin met bodembedekkers