Read Time:2 Minute, 39 Second

Hout is een van de weinige klus materialen waar je makkelijk, zelf je eigen tuinmeubelen mee kan maken. De mogelijkheden om unieke objecten te creëren zijn oneindig. Je kan het jezelf bij het maken van je eigen meubels, zo makkelijk of zo moeilijk maken als je maar wenst. En je kan snel en gemakkelijk het benodigde hout online kopen. Wil je zelf aan de slag gaan met hout? Hier lees je 5 x handige tips voor het maken van je eigen tuinmeubelen.

Kies het juiste soort hout uit

Er zijn verschillende type hout die je kan gebruiken voor het maken van je eigen tuinmeubelen. Er zijn alleen wel een paar dingen waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste hout. Allereerst moet het stevig zijn, want op deze meubels gaan mensen zitten en voor de veiligheid is dat dus wel zo handig! Daarnaast is het belangrijk dat het hout tegen alle weersomstandigheden kan en dus niet gaat rotten of kromtrekken als het vochtig wordt. De meubels blijven als het goed is gedurende het hele jaar buiten staan en moeten dus wel tegen een stootje kunnen.

Wat heb je verder allemaal nodig?

Het is noodzakelijk om een bouwtekening te maken van het meubel, zodat je precies weet wat de afmetingen zijn en hoeveel materiaal je nodig hebt. Naast de materialen heb je natuurlijk ook het juiste gereedschap nodig. Uiteraard is een goede boor en een scherpe zaag onmisbaar in het maken van je eigen tuinmeubel. Dus een boor en een flink aantal schroeven moeten sowieso op je lijstje! Daarnaast is het hebben van een waterpas ook handig, om te kijken of het hout allemaal netjes en recht is geplaatst en bevestigd. En natuurlijk moet al het hout op maat worden gezaagd dus een goede stevige zaag is echt noodzakelijk.

Het ontwerp en de inrichting

Wat voor een soort ontwerp je wil maken hangt een beetje af van de rest van de tuin. Wil je bijvoorbeeld gaan voor een robuuste tuin indeling, dan kan het mooi zijn om wat grotere, grove meubels te maken zoals een ruime tuintafel waar veel mensen aan kunnen zitten. Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf welk meubel je wil gaan maken of met welk meubel je wilt beginnen. Misschien ben je wel van plan om écht alle meubels helemaal zelf te gaan maken! Een mooie houten bank en tafel hoeven niet ingewikkeld te zijn als je kiest voor een eenvoudig, recht toe recht aan ontwerp. Een hoekbank daarentegen is weer iets complexer om te bouwen, maar zeker niet minder leuk! De keuze is volledig aan jou.

Wat ook een leuke uitdaging kan zijn is het maken van je eigen picknicktafel. Met uitklapbare bankjes die bevestigd zijn aan de tafel bijvoorbeeld. Met deze klus ben je wel even zoet, maar maak je plek voor iedereen!

Wat is belangrijk voor het onderhoud

Eens in de zoveel tijd is het goed om je zelfgemaakte tuinmeubelen grondig schoon te maken. Dit doe je door een zachte borstel te gebruiken met een goede tuinmeubelreiniger. Als het meubel schoon is, kun je hem in de olie zetten met speciale tuinmeubelolie. Op deze manier gaat je eigen creatie zo lang mogelijk mee!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
dakraam Previous post Creëer een lichte woning met kleine aanpassingen 
Next post Zo haal je het meeste uit een kleine tuin