Read Time:5 Minute, 7 Second

Ah, wat heerlijk! Niets beter dan in de zomer op je blote voeten in het gras rondlopen en genieten van de zomerzon.

Vaak zijn onze tuinen verhard en zijn we het zo gewend om dag in dag uit schoeisel te dragen, dat we  vergeten hoe fijn het kan zijn om met je blote voeten in de tuin rond te lopen.

Niets is zo ontspannend dan na een lange werkdag je schoenen uit te trekken en te genieten van de sensaties die je voelt bij het rondlopen op blote voeten.

Dus transformeer je tuin vandaag nog in een blote voeten vriendelijke tuin en geniet van je gratis voetmassage.

Door te kiezen voor de juiste bodembedekkers en materialen, is het vrij eenvoudig om je tuin om te vormen tot een plek waar je voeten blij van worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een blote voeten vriendelijke tuin?

Een blote voeten vriendelijke tuin heeft heel wat voordelen.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je er heerlijk kan rondlopen op blote voeten. Daarnaast is een blote voeten vriendelijke tuin net heel milieuvriendelijk. Door te kiezen voor natuurlijke, waterdoorlatende materialen, wordt het regenwater makkelijk opgenomen in de grond. Daarenboven huizen er in zo’n tuin ook heel wat nuttige diertjes, zoals duizendpoten of pissebedden.

Een blote voeten vriendelijke tuin hoeft ook niet saai te zijn en enkel uit gras te bestaan. Experimenteer met verschillende materialen en ondergronden. Zo bestaan bodembedekkers  in verschillende vormen en maten, dus is er voor elke smaak wel wat wils. 

Bij een blote voeten vriendelijke tuin is het natuurlijk belangrijk dat je je voeten niet bezeert en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het vergt dus wel wat werk om ervoor te zorgen dat je tuin onkruidvrij blijft. Niets zo vervelend als een brandnetel, steekplanten of een splinter in je voet. Echter, door te kiezen voor de juiste bodembedekkers, zoals bijvoorbeeld boomschors, kan je al heel wat onkruid voorkomen.

Welke materialen kan ik gebruiken voor een blote voeten vriendelijke tuin?

 • Boomschors: Boomschors is één van de bekendste natuurlijke bodembedekkers. Zowel de Pin Sylvester als de Pin Maritime zijn zeer geschikt als zachte ondergrond. Daarenboven houden ze het onkruid goed tegen en zijn ze een walhalla voor kleine beestjes en insecten.
 • Sierkeien: Ook sierkeien hebben zeker hun plaats in een blote voeten vriendelijke tuin. Kies voor afgeronde keien zoals Mignonette beige of Mignonette grijs. Door de ronde vorm van de keitjes is deze ondergrond zeer zacht om op te lopen, zelfs op blote voeten. En daarenboven is dit grind ook zacht voor honden- of kattenpootjes.
 • Steenroos: Steenroos is een gebroken leisteen dat voorkomt in verschillende kleurschakeringen. De meest gebruikte is de Steenroos Zwart met zijn typerende zwarte,  egale kleur, maar leisteen is ook beschikbaar in Steenroos Paars.

Het voordeel is dat leisteen niet verteert zoals boomschors, en het dus een lange levensduur heeft.

 • Gras: Gras is natuurlijk een ideale ondergrond voor blote voeten en mag dus zeker niet ontbreken in een blote voeten vriendelijke tuin. 

Welke materialen gebruik ik beter niet voor een blote voeten vriendelijke tuin?

 • Schelpen: hoewel schelpen een ideale bodembedekker zijn, zijn ze toch minder geschikt om met blote voeten op te lopen.
 • Grind: door de scherpe randen van grind, is grind minder aangenaam om op te lopen.
 • Verharding: hoewel verharde ondergronden vrij aangenaam zijn om op te lopen, zijn ze vaak niet waterdoorlatend en kunnen ze zeer hard opwarmen op een zonnige, warme dag. Laat dus beton en tegel links liggen en kies steeds voor natuurlijke, waterdoorlaatbare materialen.

Tuinideëen 

 • Terras: Een terras aangelegd met sierkeien, zoals Mignonette is zeer aangenaam om op te lopen. En als extra voordeel is zo’n terras ook waterdoorlatend.
 • Wandelpad: Wandelpaden hoeven niet altijd verhard te zijn. Een wandelpad uit boomschors, zoals Pin Sylvester of Pin Maritime, is zacht voor de voeten en daarnaast ook zeer milieuvriendelijk. Ook Steenroos is zeker te gebruiken voor de aanleg van een pad.

Of heb je al eens gedacht aan stapstenen?

 • Speeltoestellen: Het gras onder speeltuigen verslijt vaak en vertoont vlug kale plekken. Wil je toch een zachte, blote voeten vriendelijke ondergrond onder de schommel of glijbaan, kies dan eens voor boomschors. 

Blotevoetenpad

Als je kinderen hebt, heb je vast al eens gehoord van een blotevoetenpad. In België en Nederland bestaan er veel leuke blotevoetenpaden, maar wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf een blotevoetenpad kan aanleggen in de tuin?

Kinderen doen niets liever dan de wereld ontdekken op blote voeten en nieuwe sensaties en ervaringen opdoen. Een blotevoetenpad is dan ook altijd een groot succes. Creëer zelf een blotevoetenpad in de tuin en maak je klaar voor uren speelplezier. Een blotevoetenpad kan je overal in je tuin aanleggen, of je nu een grote of kleine tuin hebt. 

Kies voor een verzameling van verschillende ondergronden zoals gras, houtsnippers, boomschors, zand, sierkeitjes, mos, takjes, bladeren en zelfs boomstammetjes of stapstenen. 

Bij een blotevoetenpad kan je al wat meer experimenteren en kan je dus zeker  ook kiezen voor materiaal dat iets minder aangenaam voelt aan de voeten. Durf hier dus toch eens te gaan voor schelpen of grind. Leg een stukje kunstgras of voorzie een kleine modderpoel. 

Je kan kiezen voor een tijdelijk of permanent blotevoetenpad. Een tijdelijk blotevoeten pad is een leuke zomeractiviteit en kan je makkelijk samen met de kinderen aanleggen door plastic bakken te vullen met verschillende materialen, zoals boomschors, water of keitjes. Maak bij een permanent blotevoetenpad zeker gebruik van tuinafboordingen om een leuk pad te creëren dat je kan opvullen met verschillende materialen.

Tips bij de aanleg van een blotevoetenvriendelijke tuin!

 • Zorg er voor dat onkruid geen kans krijgt. Gebruik de juiste bodembedekkers of anti-worteldoeken.
 • Controleer de tuin op scherpe materialen, zoals glasscherven, stukjes puin of metalen pinnen.
 • Kies steeds voor natuurlijke en waterdoorlatende materialen. Zo is je tuin hittebestendig en biedt het een schuilplaats aan verschillende diersoorten.

Een blote voeten vriendelijke tuin is dus helemaal niet moeilijk om aan te leggen en heeft heel wat voordelen. Door verschillende soorten bodembedekkers te gebruiken, creëer je in geen tijd een originele tuin, waar het heerlijk in vertoeven is voor je voeten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Zo haal je het meeste uit een kleine tuin
Tips om je keuken goedkoop te verbouwen Next post Tips om je keuken goedkoop te kunnen verbouwen