Read Time:5 Minute, 28 Second

White wash meubels zijn al vrij lang populair. White washen is een goede techniek waarmee houten meubels een mooie gebleekte uitstraling krijgen. Naast white wash meubels, kan men deze techniek ook goed toepassen op houten vloeren en andere houten woonaccessoires.

Waar komt white wash vandaan?

De whitewash techniek komt oorspronkelijk van bijvoorbeeld boerderijen, waren de muren met kalk bewerkt werden. Dit werd gedaan voor de ontsmettende werking van kalk. In die tijd werd er na het kalken van de muren gekeken of er nog kalk over was en daarna pas werden ook houten meubels en vloeren met kalk bewerkt. Omdat het kalk in de naden en nerven van het hout trok gaf dit een bijzonder effect, wat door veel mensen in huidige interieurs is overgenomen. Nu gebruikt men echter niet meer dezelfde technieken als vroeger voor het maken van white wash meubels, maar zijn er allerlei verschillende manieren ontwikkeld om het bovenstaande effect na te bootsen.

white wash meubels

Verschillende white wash technieken en materialen

Voor het white washen van meubels en vloeren worden verschillende technieken gebruikt, de technieken zijn vaak ook afhankelijk van de materialen die je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld white washen met kalkwas, met kalkpasta, met krijtverf of verniswas. Voordat je een bepaald product gaat aanschaffen om je meubels te white washen, zul je eerst rekening moeten houden met bepaalde zaken.  De houtsoort van de meubels is erg belangrijk. Zo heeft de kleur van het hout ook een bepaalde invloed op het eindresultaat . Omdat whitewash een bepaalde transparantie heeft, zal men de kleur van de ondergrond altijd gedeeltelijk blijven zien. Wanneer je een roodachtige houtsoort of een donkere houtsoort met whitewash gaat bewerken zul je een geheel ander resultaat hebben dan wanneer je een meubels van een lichtgekleurde houtsoort gaat white washen.

Ook de houtsoort zelf vereist enige aandacht. Zo bevat eikenhout bijvoorbeeld looizuur, deze stoffen kunnen oplossen onder invloed van watergedragen producten, waardoor gelige vlekken kunnen ontstaan. Daarom wordt er bij het white washen van eikenhout aangeraden om deze met kalkwas te bewerken omdat kalkwas niet op waterbasis wordt gemaakt.

Wanneer de houtsoort een onrustig patroon of veel noesten heeft, dan kies je al vaak sneller voor een wat dekkendere afwerking, waarbij wordt aangeraden om gebruik te maken van verdunde krijtverf omdat je deze indien gewenst zonder problemen beter dekkender kunt maken door de verf wat dikker aan te brengen.

White wash meubels met kalkwas bewerken

Wil je van oude meubels mooie moderen white wash meubels maken met kalkwas? Let er dan op dat kalkwas het meest geschikt is voor houtsoorten met een open nerf, waaronder verschillende zachte houtsoorten of eikenhout. Heb je meubels van hardhout met een dichte structuur dan kan men beter geen kalkwas gebruiken.

Kalkwas aanbrengen

Ga je met kalkwas aan de gang voor je white wash meubels, zorg er dan eerst voor dat oude lak- en waslagen van het hout verwijderd worden. Wil je wat meer relief in het houden  en ervoor zorgen dat de nerven wat duidelijker naar voren komen, dan kun je deze met een messing draadborstel wat uitborstelen. Hierbij is het belangrijk om in de rechting van de houtnerf mee te werken. De kalkwas kun je aanbrengen met een doek of een oude kwast, waarbij men voor kiertjes en hoekjes het beste een kwast kan gebruiken. Let er op dat de doek pluisvrij is. Wanneer de kalkwas opgedroogd is, kan met ook nog een behandeling met blanke boenwas geven, waardoor de kalkwas goed in de nerven achterblijft en een mooie witte waas achter laat. Het is belangrijk dat het geheel niet plakkerig aanvoelt, als het helemaal opgedroogd is. Vervolgens zul je de waslaag goed moeten opboenen, wanneer je een te dikke laag was hebt aangebracht wordt het moeilijker om het mooi op te boenen.

Wanneer het geheel klaar is heeft het verder eigenlijk weinig onderhoud nodig. Wil je toch onderhoud plegen, dan kun je af en toe de waslaag met blanke boenwas bijwerken en opboenen.

Kalkpasta aanbrengen

Kalkpasta wordt gebruikt om onbehandeld gebeitst hout te klaken. Het is een waterverdunbaar product en is niet geschikt voor hout met een dichte structuur of harde houtsoorten.

Net zoals de voorbereidingen voor het aanbrengen van kalkwas, kun je het hout ook wat op borstelen met een messing draadborstel. De kalkpasta kun je vervolgens met een kwast of doek op het hout aanbrengen waarbij het belangrijk is om ervoor te zorgen dat de pasta goed in de gaatjes en nerven terecht komt.  Daarna kun je twee verschillende methodes hanteren voor de afwerking van je white wash meubels: je kunt de kalkpasta wegvegen wanneer deze nog nat is of de kalkpasta laten opdrogen en vervolgens met schuurpapier bewerken.

Doordat de pasta in de nerven, gaatjes en kiertjes achter blijft, wordt er een heel mooi whitewash effect gecreeerd.

Om het geheel compleet te maken kan de kalkpasta met decorateursvernis afgewerkt worden om het geheel te beschermen. Hierdoor komt ook het kalkeffect meer naar voren. Bij landelijk wonen wordt veelal van matte vernis gebruikt om het mooiste effect te verkrijgen.

white wash tafel

Krijtverf

Je kunt je meubels ook in white wash meubels omtoveren door de snelle en eenvoudige verdunde krijtverf methode te gebruiken. Er zijn verschillende kleuren te verkrijgen zoals bijvoorbeeld Old White en Pure White. Bij deze methode heb je zelf invloed op het resultaat, doordat je de verf meer of minder kunt verdunnen. Ook kun je de intrektijd aanpassen en eventueel meerdere lagen aan brengen.

Bij het verdunnen van krijtverf moet je ongeveer de verhouding van 1:1 tot maximaal 1:2 (verf:water) aanhouden. Wanneer je het mengsel dunner maakt, zal ook het effect transparanter zijn. Probeer eerst een kleine hoeveelheid verf met verdunnen en bekijk het resultaat op een proefstukje zodat je weet of je de juiste verhoudingen gebruikt.

Krijtverf kun je het beste met een brede kwast aanbrengen. Heb je overtollig veel verf aangebracht op je white wash meubels, probeer deze er dan meteen met een (stofvrije) doek van af te vegen. Hou bij het vegen met een doek altijd de richting van de houtnerf aan. Let erop dat je de de krijtverf na verloop van tijd steeds moeilijker kunt uitvegen.

De afwerking is afhankelijk van het meubel dat je met krijtverf hebt behandeld, niet bij alle white wash meubels is het noodzakelijk om vernis of boenwas te gebruiken. Bij een spiegellijst of kast zal het niet nodig zijn, maar bij een tafelblad is het wel noodzakelijk om dit goed af te werken.

Ben je op zoek naar whitewash verf? Neem dan eens een kijkje op www.whitewashspecialist.nl, hier vind je specialie krijtwash, ideaal voor het whitewashen van meubels.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De landelijke sfeer in de tuin
Next post Vrijstaande baden