Read Time:2 Minute, 45 Second

Als je een huis gaat kopen, komt daar een hoop bij kijken. Een van de belangrijkste zaken is het afsluiten van de juiste verzekeringen. Sommige daarvan zijn verplicht en andere niet, maar wel aan te raden omdat ze kunnen helpen beschermen tegen onaangename verrassingen zoals overstromingsschade, inbraak of ongevallen in huis. Ontdek alles wat je moet weten over verzekeringen als je een huis gaat kopen en bescherm jouw eigendommen, van de muren tot de persoonlijke bezittingen.

De verzekering die je in Nederland afsluit als je een huis hebt gekocht is over het algemeen onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

– De Inboedelverzekering, die alle roerende zaken in de woning beschermt, inclusief meubels, kleding en apparatuur

– De Opstalverzekering, die de vaste constructie beschermt, inclusief muren, vloeren, dak en plafonds

– De Aansprakelijkheidsverzekering, die verzekert tegen kosten gemaakt door derden als zij zichzelf verwonden of hun eigendommen in jouw woning beschadigen

Hoewel je deze verzekeringen los kunt kopen, worden ze meestal als pakket verkocht om alle risico’s van je woning af te dekken. In Nederland heb je vaak minimaal een opstalverzekering nodig als je een hypotheek afsluit. Inboedelverzekeringen zijn de derde grootste vorm van schadeverzekeringen in Nederland, na zorgverzekeringen en autoverzekeringen, met een marktaandeel van 5,6% in de schadeverzekeringsmarkt. Bedrijven die verzekeringen verkopen, staan ​​onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Inboedelverzekering

De meeste verzekeringsmaatschappijen in Nederland verkopen een ‘losse’ inboedelverzekering, wat erg handig is als je je woonruimte huurt en alleen je persoonlijke bezittingen wilt verzekeren. Standaard polissen dekken doorgaans brandschade, stormschade, waterschade, diefstal en vandalisme. Je kunt meestal aanvullende dekking afsluiten voor schade door aardbevingen of schade/verlies als gevolg van nalatigheid, denk daarbij aan kranen die open zijn blijven staan ​​of deuren die ontgrendeld zijn. Je kunt echter geen dekking krijgen voor opzettelijke schade of algemene slijtage.

Een inboedelverzekering beschermt al jouw roerende bezittingen, inclusief meubels, kleding, sieraden en elektronische apparatuur. Sommige polissen dekken ook tapijten. Standaard polissen dekken tot een maximale waarde, meestal rond de € 150.000 – € 200.000. Mogelijk heb je een aanvullende of afzonderlijke dekking nodig voor waardevolle artikelen zoals dure kunstwerken of sieraden, inhoud die je in de tuin of de schuur bewaart, of alles wat je meeneemt van huis. Deze verzekering dekt geen vaste constructies, bijvoorbeeld ramen of inbouwunits.

In het geval van een claim moet jouw polis de vervangings- of reparatiekosten vergoeden tot een maximumbedrag. Uitgebreide polissen kunnen ook alternatieve huisvestingskosten, juridische kosten en de kosten voor het repareren van kapotte sloten bij inbraak dekken.

Kosten inboedelverzekering in Nederland

De premie kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de waarde van de gedekte goederen, het type en de grootte van het huis, daarnaast ook de geïnstalleerde beveiligingsmaatregelen, de locatie en het verzekerings profiel. Basisverzekeringen beginnen bij ongeveer € 25 per jaar, maar de typische kosten zijn € 50-€ 150 per jaar. De gemiddelde jaarprijs in 2016 was € 119. Verwacht meer te betalen als de waarde van jouw verzekerde spullen bijzonder hoog is. Erg veel websites van verzekeringsmaatschappijen bevatten een kostencalculator om de waarschijnlijke premie te berekenen. Wij zeggen hier ‘waarschijnlijk’ omdat de uitkomst van zo’n calculator alsnog kan afwijken van het daadwerkelijke bedrag dat je moet gaan betalen.

In tegenstelling tot autoverzekeringen heeft niet elke opstalverzekering een eigen risico waarbij je een vast bedrag moet betalen bij de eerste claim.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Tips om je keuken goedkoop te verbouwen Previous post Tips om je keuken goedkoop te kunnen verbouwen
mooie-serviessets Next post Design serviessets van Made.com