Read Time:2 Minute, 3 Second

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor een verbouwing

Het huis verbouwen is door de economische hoogconjunctuur van de laatste jaren en de lage spaarrentes steeds populairder geworden. Steeds meer mensen kiezen voor een uitbouw of renovatie van de woning en bekostigen deze via leningen, om zo de laagste rentepercentages te krijgen. Deze keuze is niet vreemd. Een uitbouw betekent namelijk investeren in je woning, maar ook financieel investeren in jezelf en je uiteindelijke vermogen. Maar als je nou geld gaat lenen, welke soorten verbouwingen zijn dan het meest winstgevend? Een dakkapel plaatsen, de keuken vervangen of kiezen voor duurzame investeringen?

Een dakkapel: veel extra woonoppervlakte

Verbouwingen die zorgen voor extra woonruimte en levens oppervlakte, betalen zich snel terug. Daarom is een dakkapel echt winstgevend: hierdoor neemt het woonoppervlakte in huis met vierkante meters toe waardoor je woning direct in waarde stijgt. Een dakkapel of nokverhoging is daarom een van de meest slimme investeringen die je kunt doen. Ook omdat een dakkapel een extra leefruimte in huis oplevert: je creëert er een extra ruimte mee door van een lage zolder een extra slaapkamer, hobbykamer of zolder kantoor te maken.

Een uitbouw of serre achter het huis

Om dezelfde reden dat dakkapellen en nokverhogingen huizen meer waard maken, is ook een serre of uitbouw achter huis winstgevend. Het woonoppervlakte wordt er immers groter van. Hierbij moet je je echter wel realiseren dat een verbouwing vaak voor wel vijftig procent uit arbeidskosten bestaat. Kost de verbouwing bijvoorbeeld 10.000 euro, dan is doorgaans zo’n 5000 euro inbegrepen. En dat zijn feitelijk de kosten die zich niet (direct) terugverdienen. Bij een verbouwing van 10.000 euro wordt de woning dus zo’n 5.000 euro meer waard. Om deze reden is het verstandig om niet vlak voor een verhuizing nog een grote verbouwing aan de woning te doen. Op korte termijn verdien je die investering namelijk niet terug.

De keuken en badkamer: minder winstgevend

Het installeren van een nieuwe keuken of opnieuw inrichten van de badkamer levert niet direct een waardevermeerdering van je huis op. Waarom niet? Dat komt omdat met deze verbouwingen het leefoppervlakte niet toeneemt. Natuurlijk wordt je woning wel iets meer waard als je er een mooie eigentijdse doucheruimte en een strakke keuken met wooneiland in hebt zitten. Maar niet zoveel dat dit type verbouwingen zich snel terugverdienen. De keuken, badkamer, het toilet of een andere functionele ruimte in huis moderniseren verhoogt dan ook vooral het comfort en gemak en niet direct de woningwaarde.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
boekenkast Previous post Geef jezelf een nieuwe boekenkast cadeau tijdens de feestdagen
de leukste kerstmarkt van nederland Next post De leukste kerstmarkten van Nederland: deze kerstmarkten moet je bezocht hebben!