Read Time:2 Minute, 44 Second

Je zakelijke energierekening kan soms onverwacht hoog oplopen. Volgens Milieu Centraal kost iedere kWh namelijk meer dan 22,5 cent. Maar waar komt dit energietarief precies vandaan? In dit artikel vertellen we je alles over de stroomprijs en belastingen die de totaalprijs van jouw energierekening bepalen.

Stroomprijs

De stroomprijs omvat alle onkosten die te maken hebben met stroomvoorziening. Het gaat hier niet alleen om de leveringskosten, maar ook om de netbeheerkosten en de vermindering energiebelasting. Deze lichten we kort toe.

Leveringskosten

De leveringskosten bestaat uit 2 delen: de vaste en de variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten zijn de kosten die je per kWh betaalt. Die kosten bestaan weer uit het kale leveringstarief, overheidstoeslagen en btw. Het kale leveringstarief is afhankelijk van je energieleverancier, de rest wordt door de overheid vastgesteld. De jaarlijkse vaste leveringskosten worden volledig door de energieleverancier bepaald. Dit bedrag bestaat onder andere uit administratiekosten.  

Netbeheerkosten

Terwijl de energieleverancier verantwoordelijk is voor het leveren van energie, zorgt de netbeheerder ervoor dat de energie ook daadwerkelijk via het net getransporteerd kan worden. Iedere regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. Stroomafnemers betalen via hun energieleverancier een vergoeding aan de netbeheerder. Deze bestaat uit een periodieke aansluitvergoeding, een capaciteitstarief en een meettarief.

Vermindering energiebelasting

De overheid vindt dat iedereen een bepaalde hoeveelheid stroom nodig heeft om te kunnen leven. Daarom worden op de jaarlijkse energierekening kosten in mindering gebracht: de vermindering energiebelasting.

Energiebelastingen

Een groot deel van de stroomrekening staat dus al vast. Dat het eindbedrag op je rekening toch zo fluctueert, komt door 2 overheidstoeslagen: de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). Beide toeslagen worden jaarlijks bijgesteld.

Energiebelasting

Door energie te gebruiken, belast je het milieu. De overheid wil daarom, met de klimaatakkoorden in het achterhoofd, het gebruik van energie ontmoedigen. Hun middel: de energiebelasting. Deze belasting betaal je per kWh. Omdat er de afgelopen jaren steeds meer groene energie op het elektriciteitsnet gekomen is, is de hoogte van de energiebelasting op stroom sterk afgenomen. Waar je in 2019 nog €0,09863 per kWh aan energiebelasting betaalde, is dat in 2020 €0,09770 per kWh (beiden bij een verbruik onder de 10.000 kWh). De energiebelasting op het milieuvervuilende aardgas, daarentegen, is juist verhoogd.

Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie

Om de opwek van duurzame energie te stimuleren en de klimaattransitie te bespoedigen, heft de overheid op iedere kWh ook ODE. De overgrote meerderheid van de opbrengst van deze heffing gaat naar de subsidiepot van de Stimulering Duurzame Energietransitie, beter bekend als SDE++. De hoogte van ODE verschilt per jaar en per gebruiker. Zo betaal je in 2020 met een verbruik onder de 10.000 kWh € 0,0273 per kWh aan ODE, terwijl dat met een verbruik van 10.001 tot en met 50.000 kWh € 0,0375 is. Vanaf 50.001 tot en met 10 miljoen kWh betaal je € 0,0205 per kWh.

Een groot deel van jouw energierekening staat dus al vast. Toch kun je er ook zelf verandering in brengen. Door voor een zonnestroominstallatie te kiezen, voorzie je in je eigen energiebehoefte én ben je duurzaam bezig. Geen gezeur meer met energierekeningen, belastingen en toeslagen. Bij Zonnestroom Nederland laten we in een gratis adviesrapport zien wat zonnepanelen jou kan opleveren. Vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
elegantie met gordijnen Previous post Voeg elegantie toe met gordijnen
donzen dekbed Next post De kenmerken van een donzen dekbed