Read Time:2 Minute, 6 Second

Er zijn behoorlijk wat opties als je op zoek gaat naar een nieuw dekbed. Synthetisch, kapok, wol, maar het meest gekozen type zijn de donzen dekbedden. Deze zijn gevuld met dons, of een combinatie van dons en veren. Dons is eigenlijk de onderste laag van het verendek van watervogels, meestal eenden of ganzen. Het fijne van dons is dat het heel zacht is, dat komt doordat dons geen hard middendeel heeft zoals veren, en het erg goed is in warmte vasthouden. Soms wordt het dons aangevuld met veren. Veren hebben dus wel een harde pen/schacht als kern en zijn een stuk minder elastisch. 

Twee soorten dons

We onderscheiden twee soorten dons dat gebruikt wordt voor dekbedden: eenden- en ganzendons. Het grootste verschil hiertussen is dat ganzendons over het algemeen grote dons vlokken hebben, deze zijn beter in isoleren en ventileren. Verder zijn eenden- en ganzendons veelal gelijk. Het is belangrijk dat het dekbed is gevuld met dons van een hoogwaardige kwaliteit, of het nu om eenden- of ganzendons gaat.

Percentage dons in het dekbed

Donzen dekbedden hebben verschillende kwaliteiten. De kwaliteit is onder andere afhankelijk van het percentage dons in het dekbed en hoe groot de dons pluis is. Een laag percentage dons, betekent een hoog percentage veren. Het verschil tussen grote en kleine dons vlokken is dat grote dons vlokken beter isoleren en ventileren, dat zorgt dan weer voor een aangenamer slaapklimaat en ook een langere levensduur. 

Isolatie bieden

Het doel van alle vullingsmaterialen is de juiste isolatie bieden en het juiste slaapklimaat creëren. Niet alle materialen zijn daar even goed in. Dons en synthetische vezels zijn hier eigenlijk allebei goed toe in staat. Het grote verschil zit in het vermogen om te isoleren in verhouding tot het vulgewicht, dons is hierin namelijk superieur. Dons is een mooi natuurproduct en door het isolatievermogen is er minder materiaal nodig voor een goed isolerend dekbed dan met synthetische vezels het geval is. 

Een donzen dekbed is licht

Dat maakt dat donzen dekbedden lekker licht en luchtig zijn en ook nog eens heerlijk warm. Bij de synthetische vezels is veel meer nodig om hetzelfde isolatievermogen te creëren, daardoor zijn synthetische dekbedden vaak ook een stuk zwaarder dan donzen dekbedden en ook een stuk minder soepel. Donzen dekbedden vallen daarnaast mooier om het lichaam heen dan synthetische dekbedden. Dons is ook beter in het reguleren en opnemen van vocht. Ondanks de grote hoeveelheid vocht die we tijdens onze slaap verliezen zal een donzen dekbed niet klam aanvoelen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
zakelijke stroomprijs Previous post Welke toeslagen beïnvloeden je zakelijke stroomprijs?
Tienerkamer inrichting Next post Tienerkamer inrichten: 6 handige tips