Read Time:2 Minute, 33 Second

Ben je je woning (opnieuw) aan het inrichten? Dan zul je vroeg of laat een keuze moeten maken die betrekking heeft op je raamdecoratie. Voor veel mensen vormt juist dit een groot struikelblok. Je hoeft je maar even in het aanbod van raamdecoratie te verdiepen om te ontdekken dat je hierin zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Voor iedere woonstijl is er wel een geschikte raamdecoratie te vinden. Dit roept de vraag op welke raamdecoratie bij welke woonstijl past. In dit artikel ontdek je het antwoord.

Aan welke eisen moet raamdecoratie voldoen?

Voordat we de diverse raamdecoratie mogelijkheden koppelen aan de woonstijlen, is het goed om je inzicht te geven aan welke eisen raamdecoratie moet voldoen. Raamdecoratie heeft zowel een decoratieve- als functionele waarde. Als we een blik werpen op het laatstgenoemde punt, is het goed om te realiseren dat je raambekleding een belangrijke barrière vormt tussen het raam en de woonruimte. Dit betekent niets anders dat je raamdecoratie een belangrijke rol kan spelen in de klimaatbeheersing van een woonruimte. De invloed van de koude invloeden van buitenaf kun je voor een groot deel beperken als je hier je keuze voor je raamdecoratie op afstemt. In dit geval verdien je een investering in raamdecoratie gewoon terug met een besparing op je energierekening. Dit is met het oog op de energieprijzen een interessant gegeven.

Raamdecoratie om de lichtinval te beïnvloeden

Een andere functionele reden om passende raamdecoratie op te hangen, is de mogelijkheid om de lichtinval te beïnvloeden. Vooral het veelzijdige aanbod in gordijnen sluit prima aan op deze doelstelling. In dat geval moet je raamdecoratie voor je slaapkamer immers een hoger verduisterend vermogen moet hebben dan bij een woonkamer het geval is. Voor een woonkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor dunne gordijnen (vitrages) of inbetweens (de iets dikkere optie).  Deze raamdecoratie kun je volledig afstemmen op de stijl en uitstraling van de ruimte. Hiermee komen we automatisch op de decoratieve functie van raamdecoratie. Het is hierbij goed om te beseffen dat raambekleding een versterkende werking heeft op de uitstraling van een specifieke sfeer. 

Welke raamdecoratie is passend bij welke woonstijl?

Als we het hebben over de decoratieve waarde van raamdecoratie, komen we op de vraag welke raamdecoratie passend is bij welke woonstijl. We kunnen dit het beste aangeven aan de hand van een aantal voorbeelden. Houten jaloezieën hebben bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling. Deze raamdecoratie past uitstekend in een landelijke woonstijl. Heb je gekozen voor een meer moderne- of industriële setting? Ook dan kun je de keuze maken voor jaloezieën maar bij deze woonstijlen passen jaloezieën van aluminium beter. Naast jaloezieën kun je de keuze maken voor rolgordijnen, lamellen (verticale jaloezieën) en plissés. Ook deze raamdecoratie past prima bij een wat modernere setting.  

Als je woning of je woonruimte een meer klassieke uitstraling heeft, moet je zeker eens een blik werpen op het aanbod in authentieke overgordijnen. De sfeer en de uitstraling van je woonruimte wordt hiermee op een passende manier versterkt. Laat dit nu een van de belangrijkste criteria zijn bij je keuze voor geschikte raamdecoratie!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
vaste lasten verlagen Previous post Verlaag je vaste lasten met deze 6 tips!
tips voor het plaatsen van een schutting Next post Tips voor het plaatsen van een schutting