Read Time:2 Minute, 48 Second

Het Wabi Sabi interieur, ontdek het hier!

Over de betekenis van het woord Wabi Sabi bestaan nogal wat discussies. Deze willen wij hier even voorgoed uit de wereld helpen. Wat is een Wabi Sabi interieur en hoe creëer je het bij jou thuis? Aan welke principes moet je je houden en wat is je eigen inbreng hierin? Lees verder in dit artikel hoe jij thuis een eigen Wabi Sabi woonstijl realiseert. Eén ding is zeker: met de Wabi Sabi stijl zit je de eerstvolgende jaren helemaal goed!

wabi sabi woontrend

Wat is precies de Wabi Sabi stijl?

De Wabi Sabi woonstijl is gebaseerd op het zenboeddhisme. Wabi betekent: frisse dingen, eenvoudig en met een rustige schoonheid. Sabi betekent: dingen die door schoonheid zijn getekend en met een verweerd patina. Dit is een hele mond vol. Eenvoudiger gezegd is een Wabi Sabi interieur nooit helemaal strak en vlak, ook niet glimmend en splinternieuw. Het is vooral rustgevend doordat het eenvoudig is en nooit perfect. Bij de Wabi Sabi woonstijl zien al je interieurstukken eruit alsof ze er al jaren staan.

wabi sabi interieur

Welke tinten gebruik je voor Wabi Sabi interieur?

Gebruik alleen kleuren die je tot rust brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grijs, naturel hout, aardetinten en tinten die een verweerde look creëren. In plaats van strakke witte muren ga je bijvoorbeeld voor lichtgrijze betonlook verf of kalkverf. Je kiest voor meubels in licht naturel hout. Je stoffen voor je zitbanken, overgordijnen en kussens zijn natuurlijk en met rustgevende kleuren. Zachte poederkleuren kunnen perfect. Zwarte accenten kunnen deze natuurlijke tinten een extra boost geven, maar overdrijf zeker niet met zwart.

wabi sabi woonstijl

Minimalistisch en opgeruimd

In een Wabi Sabi interieur staat er geen enkel voorwerp teveel. In een Wabi Sabi stijl draait alles om rust. Je mag je door allerhande zaken die rondslingeren niet laten afleiden. Gebruiksvoorwerpen of sterker gezegd ‘rommel’ stop je helemaal weg in kasten, achter gesloten deuren. Je krijgt een heus zen-gevoel in een Wabi Sabi stijl.

De perfectie van het imperfecte

De kracht van de Zen-Boeddhisten bestaat erin om alles rondom hen maar een beetje zijn gang te laten gaan. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Dat zie je ook duidelijk in een Wabi Sabi interieur. Er mag wel eens een kras in je tafelblad of een hoekje van je kast zijn. Je vaas hoeft niet zo te glimmen, je vloerkleed mag gerust gebruikssporen vertonen. Dingen vergaan nu eenmaal en perfectie bestaat niet. Dat is het grote principe bij de Wabi Sabi woonstijl.

wabi sabi stijl

Zelf aan de slag voor een Wabi Sabi interieur

Vooral de laatste regel, namelijk dat perfectie niet bestaat, maakt het je makkelijk om een Wabi Sabi interieur te creëren. Je kunt heel wat gebruikte spullen terug een kans geven. Denk aan een oud tafeltje dat je een laagje kalkverf geeft. Of heb je een oude drinkbak, een mooie boomstam of een oud stuk marmer op de kop kunnen tikken? Je maakt er meteen een meubelstuk van. Gebruik als basiskleur grijs, bijvoorbeeld voor je muren, je vloer en je plafond. Daarnaast breng je enkele accenten in je interieur, maar je blijft altijd natuurlijke tinten aanhouden. Heb je een of ander voorwerp op het oog voor je Wabi Sabi woonstijl? Vraag je dan telkens af of het een meerwaarde gaat brengen voor je huidige interieur. ‘Less is more’ is wat je voor je Wabi Sabi woonstijl nodig hebt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
real estate trader Previous post Je huis verkopen? Maak gebruik van een vastgoedhandelaar en deze andere tips!
douche ontstoppen Next post Top 3 meest irritante problemen in huis