Read Time:3 Minute, 10 Second

Thuiswerken in coronatijd was een noodgedwongen last-minute oplossing voor een actueel probleem. Nu het leven weer min of meer normaal is, willen veel mensen echter niet meer de hele week naar kantoor hoeven om te werken. Tijdens corona hebben we immers ook de voordelen van het thuiswerken kunnen ervaren. Maar als thuiswerken iets van structurele aard wordt, betekent dat dat er ook serieus gekeken moet worden naar de inrichting van de thuiswerkplek. De werkgever heeft daar ook een verantwoordelijkheid is: het is zijn zorgplicht vanuit de Arbowet om voor een veilige en gezonde werkplek te zorgen. Wat heb je nodig om een ergonomisch verantwoord thuiskantoor in te richten?

Ergonomische bureaustoel

In een goed thuiskantoor moet je hele dagen kunnen werken zonder je lichaam geweld aan te doen met het langdurig aanhouden van een verkeerde zithouding. Een ergonomische bureaustoel is daarbij een deel van de oplossing. Dat is een bureaustoel die op verschillende manieren versteld kan worden zodat de gebruiker er optimaal in kan zitten: met de voeten plat op de grond, de knieën op een hoek van 45 graden, een vuist aan ruimte tussen de knieholtes en het einde van het zitvlak en goede ondersteuning voor de rug. Nu denk je bij een ergonomische bureaustoel aan een stijlloos, functioneel meubelstuk, maar dan heb je de kantoormeubels van Havic nog niet gezien!

Verstelbaar bureau

Nadat de stoel correct is ingesteld voor het lichaam van de gebruiker, is het van belang dat het bureaublad zich op de juiste hoogte bevindt. Dit om te voorkomen dat je als gebruiker in een gebogen houding gedwongen wordt of juist je armen geforceerd moet opheffen, want in beide gevallen levert het klachten aan de schouders op. Het handigst is om daarbij te kiezen voor een bureau met een verstelbaar bureaublad. Dat is ook het handigst wanneer het bureau eventueel weer teruggaat naar de werkgever als deze hem bekostigd heeft. Maar een tafel die precies de goede hoogte heeft kan ook een oplossing zijn.

thuiskantoor ergonomisch

Monitorverhoger of laptopstandaard

Vervolgens is het van belang dat het beeldscherm waarmee gewerkt wordt op de juiste hoogte komt te staan, namelijk met de bovenrand op ooghoogte (en op ongeveer een armlengte afstand!). Sommige monitoren hebben een verstelbare voet die dit mogelijk maakt. Levert dat niet de gewenste hoogte op? Investeer dan in een monitorverhoger, een tafeltje voor het beeldscherm. In het geval van een laptop kan men uit twee opties kiezen om ergonomisch te kunnen werken. Ten eerste kan men investeren in een laptopstandaard, zodat het beeldscherm van de laptop op de juiste hoogte komt te staan. Vervolgens is wel een extern toetsenbord nodig om verantwoord te kunnen werken. Een alternatieve optie is een extern beeldscherm aansluiten op de laptop (en daar eventueel een monitorverhoger bij gebruiken).

Polssteunen en verticale muis

Om de polsen en armen te ontzien wanneer je de hele dag achter de computer moet werken, is het verstandig om te investeren in een polssteun voor bij het toetsenbord, en eventueel ook een voor bij je muis. Zo kunnen de armen comfortabel rusten en worden de polsen minder naar achteren geforceerd. Ook kan een polssteun helpen voorkomen dat het toetsenbord naar achteren wordt geduwd en je in een gebogen houding gaat werken. Een verticale muis, die je een beetje zoals een blikje vasthoudt, is de beste optie om een muisarm te voorkomen. Het is even wennen, maar het is veel beter voor zowel je pols als je arm en schouder.

Als je deze zaken op orde hebt, kun je spreken van een ergonomisch verantwoord thuiskantoor waar je goed hele dagen in kunt werken. Een extra tip is om vooral te voorkomen dat er reflecties van licht op je beeldscherm komen of licht van achter het beeldscherm in je gezicht komt. In beide gevallen worden je ogen hier namelijk heel snel vermoeid van. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Verhuisblunders: hoe kun je ze vermijden?
Next post Is airconditioning in huis de moeite waard?