Read Time:2 Minute, 43 Second
Oker geel is één van de nieuwste kleuren in de interieurwereld. Waarom is oker geel zo pupulair en welk effect heeft het op de look van je woning? Oker geel op zich is een kleur ‘ergens tussenin’. Het is niet zuiver geel of zuiver bruin, het bevindt zich in de vage zone tussen deze twee. Het is in elk geval wat we noemen een ‘aardekleur’. Aardekleuren worden ervaren als warme kleuren. Denk bijvoorbeeld aan klei-geel, zand-grijs of terracotta-rood. Aardekleuren zorgen normaal gezien voor rust en sereniteit. Maar geldt dit ook voor oker geel? Wij verdiepen ons hier even in deze toch wel bijzondere kleur.
blauw bruin interieurblauw oker interieur

Oker geel in een stoer interieur

Nieuwe kleuren als turquoise blauw, diep bruin en zeegroen zijn trendy zoals nooit tevoren. Met oker geel kun je in een robuust interieur eigenlijk alle kanten uit. Plaats het bijvoorbeeld naast stoere kleuren zoals turquoise blauw of zeegroen, dan krijg je een scherp contrast. Vergelijk bijvoorbeeld deze twee interieurs: een blauw/bruin interieur en een blauw/oker interieur. Je ziet onmiddellijk het verschil in sfeer. Soms heb je al genoeg aan één of enkele opvallende accessoires in oker geel. Dankzij de warme gloed van oker geel krijgt je interieur nog meer karakter. In dergelijk interieurs kun je bijvoorbeeld zonder problemen oker gele kasten, een grote oker gele bank of een aantal grote oker gele lampen plaatsen. De overige kleuren in je interieur zijn sterk genoeg om dit aan te kunnen.
oker geel oker geel in combinatie met pastel kleuren

Oker geel in een landelijke of Scandinavische woning

In landelijke en Scandinavische interieurs zagen we tot nu toe regelmatig geel, en voornamelijk zacht geel, dit in combinatie met bijvoorbeeld licht grijs of pastel blauw. Experimenteer hier gerust met oker geel. Als je oker geel in combinatie met pastel kleuren gebruikt, dan wordt het oker geel eveneens bijna pastel. Het wordt gematigd door de andere kleuren en gaat op in de omgeving. Gebruik daarom veel accessoires of grote vlakken in oker geel zodat het oker geel volledig tot zijn recht komt. Verdeel daarom oker geel over heel de kamer: zowel voor de muren als voor meubelen. Of denk bijvoorbeeld aan gekleurde plaids of raamdecoratie.

Oker geel in een industrieel pand

In een loft of industriële woning is oker geel vrij nieuw. Tot voor kort zag men hier enkel grijs, wit, zwart of bruin. Het oker geel brengt een vernieuwende toets in een industrieel pand. Oker gele accessoires zijn echte eyecatchers: overdrijf dus niet. Teveel gele aandachtspunten in eenzelfde kamer hebben als resultaat dat je andere (even mooie) spullen niet meer zo stoer lijken en niet meer tot hun recht komen.
oker geel in vintage interieur

Oker geel in een vintage omgeving

Een vintage woning is ideaal voor oker geel. In de jaren ’60 en ’70 werd immers overvloedig geel gebruikt. Je vindt dan ook nog heel wat originele meubels, verlichting en accessoires in deze mooie kleur. De interieurdesigners volgen de trends op de voet en ontwerpen dan ook nog heel wat nieuwe zaken met vintage look. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed met doorleefde look waarin veel oker geel zit of kleine bijzettafeltjes die volledig in oker geel uitgevoerd worden. Je mag best heel wat oker geel gebruiken als je een vintage interieur hebt. Het misstaat zeker niet: het mag er allemaal best wel kleurrijk uitzien.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Hoe ziet een gasloze woning eruit?
Next post Dubbelglas: welk type kies je voor jouw woning?