Read Time:1 Minute, 52 Second

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten verf, maar wanneer gebruik je nou welke soort verf?

Grondverf
Om te beginnen gebruik je een grondverf, een grondverf zorgt voor een betere hechting, vermindert de zuigende kracht van de ondergrond en het dekt vlekken en kleurverschillen. Ook hierin heb je verschillende soorten, zo heb je de universele grondverf, deze is te gebruiken op hout, harde kunststoffen en metaal. Ook heb je nog de kunststof primer, deze is te gebruiken op hard PVC, polyester en harde kunststoffen.

Muren verven
Als grondverf droog is kun je de gewenste kleur aanbrengen. Wil je bijvoorbeeld je muren gaan verven dan kun je latex gebruiken. Latex wordt het meest gebruikt, het voordeel van deze verf: Snelle droogtijd, vrijwel reukloos en nat goed te reinigen. Je kunt natuurlijk ook een muurverf gebruiken. Muurverf is geschikt voor zowel binnen als buiten. Een hoge kwaliteit muurverf heeft de beste dekking en is bijzonder geschikt om vochtplekken of nicotine vlekken te dekken. Sikkens verfmerk is zeer aan te raden.

Kozijnen
Voor de kozijnen kun je het beste een lakverf gebruiken. Deze is verkrijgbaar op terpentine of waterbasis. Voor binnen kun je beter de lakverf op waterbasis gebruiken, deze ruikt veel minder dan de lakverf op terpentinebasis.

Trap en vloer
Voor het verven van de trap en vloer, kun je het beste een slijtvaste verf gebruiken. Het liefst met een vloercoating en verharder erin, dit zorgt voor een goede bescherming tegen slijtage. Deze verf is verkrijgbaar in zijde of hoogglans. Mijn advies is om de zijdeglans te gebruiken. De zijdeglans is stroever dan de hoogglans en verkleint daarom de kans op uitglijden.

De finishing touch
Voor de finishing touch gebruik je lakverf. Hiermee werk je de details op houtwerk en kunststof keurig af. Je hebt verschillende glansgraden: Mat, zijde en hoogglans. Welke je kiest, hangt af van de staat van de ondergrond en welk resultaat je zelf voor ogen hebt.
Aan alle glansgraden zitten voor en nadelen.

Mat/zijdeglans voordelen:
– Het maskert de oneffenheden
– Minder vatbaar voor zichtbare overlappingen op de verfbanen

nadelen:
– Beschermt minder tegen vlekken en slijtage
– Het is moeilijker schoonmaken

Hoogglans voordelen:
– Beschermt tegen vlekken en slijtage
– Makkelijk schoon te maken

nadelen:
– Oneffenheden zijn snel zichtbaar
– Vatbaar voor zichtbare overlappingen van de verfbanen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
planten voor slaapkamer Previous post Je slaapt stukken beter met deze vijf planten in je slaapkamer
fiets aan de muur ophangen Next post Hang ‘m op of zet ‘m neer – een fiets in je interieur is super hip!