De kwaliteit van kunstgras is de afgelopen jaren enorm vooruit gegaan. Waar dit vroeger vooral bedoeld was voor kleine oppervlakten, zoals kunstgras op het balkon, of een speelhoek in de tuin, is het nu ook zeker te gebruiken voor grotere oppervlakten. Niet voor niets dat steeds meer mensen overstappen op de kunstmatige variant van gras. Kunstgras is namelijk niet meer van echt te onderscheiden, en er zijn tal voordelen… en die benoemen we hieronder voor je.
Kunstgras gaat tegenwoordig erg lang mee
Kunstgras is vandaag de dag stukken goedkoper dan vroeger. Het is nog steeds wel een behoorlijke investering, maar het grote verschil met vroeger is dat deze investering nu veel meer rendement heeft. Kunstgras gaat namelijk enorm lang mee en blijft er al die tijd goed uitzien. Waar je echt gras moet onderhouden en bijhouden, hoef je kunstgras slechts af en toe schoon te maken. Je tuinhuis staat een stuk minder vol want je hoeft dus ook geen tuingereedschap, zoals een grasmaaier, te kopen.
Aan een kunstgrasmat heb je bijna geen onderhoud
Daarmee komen we direct op het tweede voordeel van kunstgras, het heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Aan een echte grasmat heb je behoorlijk veel werk. In de lente en zomer moet het bijna elke week gemaaid worden en vaak moeten er bruine vlekken die door mos zijn veroorzaakt, of open stukken, bijgewerkt worden. Niet alleen kost dit tijd, maar ook dit kost geld, dat je met de aankoop van kunstgras bespaart.
Wat kunstgras verder zo fijn maakt, is dat je deze grasmatten behoorlijk gemakkelijk zelf kunt leggen. Je hoeft daar echt geen doorgewinterde tuinier of handige klusser voor te zijn. Met een degelijke voorbereiding en wat inlezen, of kijken, kom je een heel eind. Online zijn namelijk genoeg instructievideo’s te vinden.
Zelf kunstgras leggen
Zelf kunstgras leggen is eenvoudig, maar een goede voorbereiding is essentieel. Zorg dan ook dat je de tuin goed opruimt en alle benodigdheden bij de hand hebt, zoals:
geotextiel stabilisatiedoek, bevestigingshaken, stanleymes, zelfklevende lijmband of lijmband met 2-componentenlijm, valdempende matten en vulzand… en natuurlijk kunstgras.
Egaliseren
Verwijder eerst het oude gras en egaliseer de ondergrond. Breng vervolgens als ondergrond een zandbed van 4 á 5 cm straatzand aan. Zorg dat je het zandbed goed aanstampt. Door te trillen of aan te wateren ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond. In principe kan het kunstgras ook direct op zwarte grond gelegd worden zonder het zandbed, alleen moet je er dan wel zeker van zijn dat de ondergrond goed water afvoert.
Hoe diep leg je kunstgras?
Als het grasveld omsloten is door betonbandjes, of tegels, kun je het zandbed als beste 1 á 2 cm onder de rand leggen. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van valdempende matten moet deze dikte er natuurlijk bij geteld worden. Als de ondergrond slecht water afvoert gebruik dan in plaats van straatzand een zandbed van 15cm lavazand.
Het kunstgras uitrollen
Bij het uitrollen van het kunstgras moet je rekening houden met de vezelrichting, de zogenaamde vleug. Het kunstgras komt als beste tot zijn recht wanneer je het zo legt dat je tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het kunstgras uit zodat je aan het begin en eind van de oppervlakte 2 á 3 cm overhoudt, hierdoor heb je meer ‘speelruimte’ om te kunnen corrigeren. Deze randen kun je later wegsnijden.
Zelfklevende lijmband
Bij zelfklevende lijmband kunt u gewoon het stickervel verwijderen Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug. Let echter op: nog niet aandrukken! Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan, let op dat er geen grassprietjes mee worden verlijmd. Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.