Read Time:7 Minute, 1 Second

Een tuinhuisje of een blokhut kopen voor in de tuin kopen heeft veel voordelen. Zo creëer je een leuke eigen plek, waar je een hobbyruimte in kunt vestigen. Houten tuinhuisjes zijn ook ideaal om als opslagplek te gebruiken voor tuinmeubilair, fietsen en/of gereedschap. Of je nu gaat voor een prefab tuinhuis kopen of zelf een tuinhuis bouwen wilt: er zijn tal van mogelijkheden qua modellen. Naast deze pluspunten hebben houten tuinhuisjes nog andere voordelen te bieden. Daarover straks meer. Eerst iets over hier moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een tuinhuis. Als je een prefab tuinhuis hout op het oog hebt, vraag je jezelf misschien af: waar op letten bij het kopen van een tuinhuis? Lees dan dit artikel goed door, want hier moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een blokhut.

De pluspunten van een tuinhuis of blokhut kopen

Een tuinhuis of blokhut kopen heeft op meerdere gebieden veel moois te bieden. In de eerste plaats is een groot voordeel van een tuinhuis kopen en laten plaatsen, zoals de zeer royale Carlsson Pulti Royal, het feit dat je veel extra leefruimte voor jezelf creëert. Zeker als je een grote tuin hebt, kun je een prefab tuinhuis hout kopen en die inrichten als hobbyruimte, mancave of extra kantoorruimte. Je creeert hiermee een eilandje in je eigen tuin zodat je naast buiten op een loungebank, ook binnen op een normale bank, in de tuin tijd kunt doorbrengen.

Carlsson Tuin- en vrijetijdshuis Pulti Royal-70
Indeling Carlsson Tuin- en vrijetijdshuis Pulti Royal-70

Een ruim tuinhuis met overkapping kun je ook prima inrichten als een slaapruimte en leefplek voor bezoekers. Als je vaak logés over de vloer hebt, is een eigen plek voor hen wel zo ideaal. Een prachtig vrijetijdshuis als de Carlsson Carroz Modern is hiervoor uitermate geschikt!

Carlsson Tuin- en vrijetijdshuis Carroz-Modern 70 ISO
Indeling Carlsson Tuin- en vrijetijdshuis Carroz-Modern 70 ISO

Een tweede voordeel waarvoor geldt: hier moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een tuinhuis, is het feit dat grotere tuinhuizen multifunctioneel zijn. Niet alleen kun je er een hobbykamer en slaapkamer inrichten, maar ook kun je een prefab tuinhuis met overkapping kopen om het overkapte gedeelte van het tuinhuis te gebruiken als opslagplek voor tuinmeubilair en tuingereedschappen. Zo benut je jouw prefab tuinhuis met overkapping zo optimaal mogelijk. Een mooi type houten tuinhuis dat hiervoor geschikt is en voorzien kan worden van een overkapping, is het Alpholz tuinhuis Rune.

Alpholz tuinhuis Rune-70 ISO

In de derde plaats kan als pluspunt van tuinhuisjes het feit genoemd worden dat het energieverbruik van blokhutten, zeker als ze van massief hout zijn gemaakt, erg meevalt. Anders dan vroeger zijn houten tuinhuisjes vandaag de dag goed tot prima geïsoleerd, waardoor het energieverlies erg meevalt. Zo beschikken veel blokhutten en tuinhuizen, zoals de Sommerland van Alpholz, over isolatieglas.

Alpholz tuinhuis Sommerland-70 A


Een laatste voordeel van tuinhuisjes is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een tuinhuis met overkapping of uit speciale stijlen die in elke tuin passen. Wil je de overkapping er zelf niet persoonlijk aan bevestigen, dan kun je kiezen voor een kant-en-klare prefab tuinhuis met overkapping. Een overkapping is handig, omdat je dan ook als het slecht weer is heerlijk buiten voor je tuinhuisje kunt zitten om bijvoorbeeld lekker gezellig te barbecueën.

Zelf een tuinhuis bouwen of een prefab tuinhuis kopen?

Er zijn dus argumenten genoeg voor het kopen van een tuinhuisje. Maar wat is er nu echt verstandig: zelf een tuinhuis bouwen of een prefab tuinhuis kopen en laten plaatsen? De laatste optie is om meerdere redenen de laatste jaren steeds populairder geworden. Een kant-en-klare tuinhuis of blokhut kopen en die laten plaatsen dus. De belangrijkste reden dat mensen een prefab blokhut kopen is het gemak. Dit type blokhut is al in de fabriek op maat voorgefabriceerd en kan in no time in elkaar worden gezet door een specialist. Naast geld is een belangrijk motief om te kiezen voor een kant-en-klaar tuinhuis kopen en laten plaatsen de voordelige prijzen die momenteel gangbaar zijn. Een prefab blokhut of tuinhuisje is vandaag de dag prima betaalbaar. Neem bijvoorbeeld het prachtige Alpholz vijfhoekig tuinhuis model Nancy-40. Dit tuinhuisje heeft een volume van 90 m3 en kost minder dan 5400 euro. Ten slotte zijn prefab tuinhuisjes erg populair vanwege de vele keuzemogelijkheden die er zijn qua stijlen, formaten en materiaalsoorten.

Alpholz 5-hoekig tuinhuis model Nancy-40

Aandachtspunten als je een geschikt tuinhuisje of een blokhut zoekt: waar moet je allemaal op letten bij de aankoop?

De tuin is heilig, zon vinden wij. Net als bij het kiezen van een geschikte tuinset zijn er bij het kiezen van tuinhuisjes ook een aantal dingen waarmee je rekening mee moet houden. Hier moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een blokhut of tuinhuis: op de grootte, de wanddikte, het dak en de afwerking (met verflaag & impregneerlaag of zonder). De gewenste grootte van de blokhut is afhankelijk van waarvoor je de blokhut precies wilt gebruiken. Zo kun je, als je een klein tuinhuisje zoekt voor de opslag van spulletjes, gaan voor een klein formaat met een inhoud van 40 tot 50 m3, zoals de Carlsson Atrium 70 B of het model Carlsson Bornholm.

Carlsson tuinhuis Atrium-70 B
Alpholz 5-hoekig tuinhuis model Bornholm-A 40

Zoek je een prefab tuinhuis hout van een wat groter formaat, om ook een slaapplek en eventueel keuken in te kunnen plaatsen, dan kun je beter gaan voor een van de grotere modellen, met de luxueuze Carlsson Carroz als een van de fraaiste voorbeelden.

Carlsson Tuin- en vrijetijdshuis
Indeling Carlsson Tuin- en vrijetijdshuis


Een tweede punt waar op letten bij het kopen van een tuinhuis of blokhut is de wanddikte. Er zijn modellen die een wanddikte hebben van 19 mm. Maar dat is voor een tuinhuisje en zeker voor een blokhut erg dun. En dunne wanden hebben nadelen, zeker als het op comfort en energieverbruik aankomt. Tuinhuisjes met dunne wandjes zijn tochtig, koud en leiden tot een hoop onnodig energieverlies. Verder hebben tuinhuisje met dunne wanden als nadeel dat ze een stuk minder lang meegaan. De wanden beschadigen sneller en gaan sneller lekken. Wil je liever een blokhut kopen die een stuk langer meegaat, beter isoleert en zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat? Kies dan voor een tuinhuisje met een wanddikte van 30 of 40 mm. Een voordelig voorbeeld van een prefab tuinhuis met deze wanddikte (40 mm) is de fraaie Aplholz Kim 40.

Alpholz tuinhuis


Let in de derde plaats op het dak van het tuinhuis. Ook qua daken is er in de wereld van de tuinhuisjes en blokhutten de nodige afwisseling en variatie. Momenteel zijn platte daken het populairste. Deze hebben uiteraard wel een kleine helling, doorgaans van zo’n 2 procent, om hemelwater goed af te voeren. De platte daken van tuinhuisjes zijn of worden waterdicht gemaakt door EPDM-folie te gebruiken, goed dichtend dakleer of easyroofing aluminiumfolie. Naast platte daken kun je ook opteren voor een schuin ofwel een hellend dak. Er zijn twee hoofdsoorten hellende daken, namelijk het lessenaarsdak of het zadeldak. Bij de eerstgenoemde variant wordt het regenwater achterwaarts afgevoerd. Bij de tweede dakvorm, ook wel puntdak genoemd, vindt de waterafvoer zijdelings plaats via dakgoten.
Ten slotte is de specifieke afwerking van jouw ideale tuinhuis of blokhut iets om goed op te leren. De meeste moderne tuinhuisjes zijn goed geïmpregneerd en afgewerkt. Maar er zijn ook modellen die je zelf nog moet schilderen, als je dat wilt. In elk geval is er op het gebied van afwerking veel keuze voor de meest kritische consument.

Tip: een tuinhuis gebruiken als kantoorinrichting

Ten slotte nog deze tip: werk je veel thuis als zzp’er of gewoon omdat het kan en de baas dit stimuleert of goed vindt? Overweeg dan om een blokhut kopen te gaan en daarin een kantoor te plaatsen. Dit zorgt voor een stukje privacy en helpt je om je beter te concentreren op je werk.

Carlsson Plat dak tuinhuis kantoor 

Je kunt in jouw kantoor-tuinhuis even de rust opzoeken als je kinderen drukte maakten. En, ook fijn, kantoortuinhuisjes, met de Carlsson Bob-40 iso als mooi voorbeeld, zijn tegenwoordig laaggeprijsd en ook voor ondernemers met een wat kleinere portemonnee goed betaalbaar. Daarbij, ook dat is fijn: als ondernemer kun je de investeringskosten van de inrichting van je eigen kantoor aftrekken van de belasting. Doen dus!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
eettafel kiezen Previous post Hoe kies je de juiste eettafel?
Next post Sausklaar stucen: wat is het en hoe werkt het?