Read Time:3 Minute, 3 Second

Men onderschat vaak wat de rol van een goed bed is. Bijna één op de drie Nederlanders heeft last van slaapproblemen, en een deel daarvan zou geholpen kunnen zijn bij het juiste bed. Als je het je kunt veroorloven, doe je er goed aan om naar de beste beddenwinkel in de buurt te gaan, waar ze je het juiste advies kunnen geven… je kunt ook hieronder verder lezen.

Het juiste matras kiezen

De beste beddenwinkel van Amsterdam zal je vertellen het juiste matras te kiezen voor jouw lengte, en vooral, gewicht. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen voorkeur over de hardheid van het matras en wat het beste is voor zijn of haar lichaam. Matrassen hebben veel te verduren en staan veel bloot aan gewicht en vocht. Waar een bedbodem tot wel 20 jaar lang mee gaat, is het beter een matras eerder te vervangen. Wanneer een matras aan vervanging toe is, verschilt per type. Een algemene richtlijn is echter zo’n 5 tot 10 jaar.

Lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding

Het lichaam wordt op een goed matras op de juiste wijze ondersteund. En de keuze hiervoor is gebaseerd op lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding. Het maakt namelijk uit of je veel op je zij of op je borst/rug ligt. . Bij een zijligging is het belangrijk dat het matras de wervelkolom in een rechte lijn laten liggen. Voor rugslapers is het zaak dat het matras ondersteuning biedt aan de schouders en de heupen. Hierdoor wordt de natuurlijke kromming van de wervelkolom niet veranderd.

Verschillende soorten matrassen

Er is een ruime keuze in typen matrassen. Zo zijn er de pocketvering matrassen, het koudschuim matras, traagschuim, latex of polyether matras. De keuze voor het matras hangt ook af van de bedbodem. Zo moet die bij een pocketvering matras over tenminste 24 laten beschikken.

Goede ventilatie

Een goede ventilatie is voor een matras onmisbaar, want gemiddeld verliezen we 0.25 tot 2 liter vocht per nacht. Het juiste matras voert dit vocht snel af en daarbij wordt ook de warmte goed doorgelaten, dit geldt vooral voor een schuimmatras of een latex matras. Ook het ligcomfort is een aandachtspunt, want juist het ligcomfort bepaalt de kwaliteit van je slaap.

De juiste bedbodem kiezen

Belangrijker dan het bed zelf, zijn de bedbodem en het matras. Proefliggen is onmisbaar bij de aanschaf van een bed, omdat je anders grote kans hebt het verkeerde bed te hebben gekocht. Je moet het bed eigenlijk minimaal een halfuur testen, maar nog beter is het om het bed thuis te testen, gedurende minimaal 3 weken.

De boxspring

De boxspring is de meest populaire bedbodem, deze geeft optimale ondersteuning en verdeelt de drukpunten. Afhankelijk van het model zijn de meeste boxsprings verstelbaar. Het comfort van de lattenbodem hangt af van de individueel verende latten. Het is hierbij belangrijk om te kiezen voor een lattenbodem waarbij de latten geheel doorlopen tot aan de buitenste zijde. Veel lattenbodems zijn verstelbaar, waardoor je, het voor jou ideale ligcomfort kan zoeken.

Spiraalbodem

Een typisch Nederlandse bedbodem is de spiraalbodem, die uit verschillende spiraalveren bestaat die met elkaar vervlochten zijn. Het voordeel van deze bedbodem is de uitstekende ventilatie en de daardoor lange levensduur. 

Andere bedbodems

Een schotelbodem hangt nauw samen met de lattenbodem. Hierbij zijn er kunststof schotels op een latten frame geplaatst. Deze bedbodem is zeer soepel en stevig. De vlavrobodem bestaat uit hardboard met gaatjes ten behoeve van de ventilatie. Dit is een van de minst comfortabele bedbodems.

Een goed bed zorgt voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goed bed staat aan de basis van een goede nachtrust… en een goed bed bestaat dus uit een goede matras en een goede bedbodem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Hoe wordt een gietvloer gelegd Previous post Hoe wordt een gietvloer gelegd?
houding achter bureau Next post Te lang stilzitten achter je bureau kan gezondheidsproblemen veroorzaken