Read Time:3 Minute, 6 Second

Spiegelglad, strak en naadloos zijn ze: gietvloeren. Je zou bijna niet geloven dat ze gewoon door mensenhanden worden gelegd! Overweeg je een gietvloer aan te schaffen, en ben je benieuwd hoe dat nu eigenlijk in zijn werking gaat? Of ben je er allang over uit, en wil je weten wat je te wachten staat? Dit artikel legt stap voor stap uit hoe een gietvloer wordt gelegd.

Ondervloer prepareren

De gladde afwerking is het belangrijkste kenmerk van de gietvloer. Er mag geen bobbeltje of deukje in het vloeroppervlak zitten, want dat zie je meteen. Omdat een gietvloer uit slechts enkele millimeters kunststof bestaat, is een egale ondervloer van cruciaal belang. De eerste stap is dan ook het egaliseren of het geheel opnieuw leggen van de ondervloer. Deze ondervloer moet vervolgens volledig droog, uitgehard en schoon zijn voordat de gietvloer gelegd kan worden.

Gietvloer in lagen aanbrengen

Is de ondervloer geprepareerd, dan kan het echte werk beginnen. Een gietvloer bestaat doorgaans uit vier lagen, die tussentijds minimaal achttien uur moeten drogen.

  • Hechtprimer: de ondervloer wordt met een hechtprimer minder poreus gemaakt. Ook zorgt de primer ervoor dat de gietvloer goed aan de ondervloer hecht.
  • Schraaplaag: de schraaplaag egaliseert de hechtprimer en maakt de vloer waterdicht. Deze laag wordt al schrapend aangebracht, vandaar de naam.
  • Gietvloer: nu is het tijd voor de gietvloer zelf. Deze laag van vloeibare kunststof wordt met een vlak- of tandspaan egaal over het vloeroppervlak verdeeld. Het resultaat is een naadloze en spiegelgladde vloer.
  • Aflaklaag: de kleur van de vloer die je uitgekozen hebt, zit in de laklaag. Na het aanbrengen van deze laag ziet de vloer er dus helemaal uit zoals je had bedacht. De aflaklaag is ook cruciaal omdat het de vloer beschermt tegen slijtage.

Gietvloer afwerken

In principe is de gietvloer nu helemaal klaar voor gebruik, maar je kunt ook nog voor verschillende afwerkingen kiezen. Zo zijn er topcoats die de vloer extra laten glanzen of juiste een matte uitstraling geven. Ook is het mogelijk de vloer te bewerken met een antisliplaag, die ervoor zorgt dat het materiaal stroever aanvoelt, ook als het nat is. Dat is wel zo veilig, bijvoorbeeld als je kinderen hebt of slecht ter been bent. Mensen met allergieën of astma hebben baat bij een antibacteriële toplaag die vuil en bacteriën extra effectief afstoot. Schoonmaken is daardoor nog makkelijker en efficiënter.

Zijn alle lagen aangebracht, dan kan je na een dagje al op de vloer lopen! Wacht wel minimaal een week voordat je er zware meubel op gaat zetten. Het materiaal heeft iets langer de tijd nodig om volledig uit te harden.

Hoe leggen ze een gietvloer

Toplaag vervangen

Een gietvloer heeft geen periodieke onderhoudsbehandelingen nodig. Je hebt er naast regelmatig stofzuigen en dweilen dus geen omkijken naar. In met name de hoogglanzende vloeren kunnen door de jaren heen wel krassen zichtbaar worden. Ook kan de vloer in het zonlicht iets verkleuren. Hierdoor kun je overwegen de toplaag van de vloer te laten vervangen. Hiermee verdwijnen alle beschadigingen en kun je bovendien weer voor een nieuwe kleur of afwerking kiezen.

Zo’n toplaag kan overigens ook direct op de ondervloer aangebracht worden. Wil jij bijvoorbeeld de authentieke betonnen vloer van je woning zichtbaar houden, kies dan voor een vloercoating, zoals die van https://www.betonvloercoating.nl/. Dit is een stuk minder arbeidsintensief en daardoor goedkoper, en je combineert de stoere uitstraling van beton met de praktische eigenschappen van een gietvloer!

Prijskaartje gietvloer

Door de manier van leggen wordt een gietvloer significant goedkoper als je een groot aantal vierkante meters tegelijkertijd laat leggen. Omdat de vloer naadloos is, komt hij in grotere ruimtes bovendien extra goed tot zijn recht. Op gietvloerprijzen.nl vind je meer informatie over de soorten gietvloeren en de prijzen per vierkante meter.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
onderhoudsarme vloeren Previous post 3x onderhoudsarme vloeren voor optimaal woonplezier
belang van een goed bed Next post Waarom een goed bed belangrijk is